Autor: Indrek Kald • 24. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Roonemaa: kardan Eesti veebiteenuseid ja äppe

Olen hakanud kartma Eesti veebiteenuseid ja äppe, ütles tehnoloogiaajakirja Digi peatoimetaja Henrik Roonemaa.

Pean silmas just neid, mis küsivad minu isikuandmeid ja paroole, lisas ta Äripäeva äpiseminaril esinedes. Kui häkitakse Google'it või Sony, millel on raha ja võimalusi end kaitsta, siis nemad saavad turvalisusküsimustega tegeleda, rääkis Roonemaa. Eesti firmadel väiksuse tõttu tema hinnangul enamasti selleks ressurssi pole.

"Ma julgeks oma terviseandmed anda pigem Google'ile kui Eesti riiklikule registrile," rääkis Roonemaa.

Turva ja PRi mõttes oleks tema sõnul väga oluline turundussõnum selgitada, kuidas kasutajate andmeid kaitstakse. "Ma ei julge anda oma andmeid Eesti firmadele, päriselt ka ei julge," rääkis Roonemaa.

Digi peatoimetaja märkis, et ei julge kasutada paljusid Eesti teenuseid, kuna tal pole aimu, millal neid arendavad inimesed lähevad kuhugi teise kohta tööle või lõpetavad ülikooli ja suunduvad näiteks välismaale, jättes mobiili- või veebirakenduse pooleli. "Ja mina olen nende teenusest kasutades kulutanud palju oma aega," selgitas ta.

"Kui sa just pead koguma mu andmeid, siis hoia neid pagana hästi," kommenteeris ta riigi ja ettevõtete soove inimeste kohta võimalikult palju teada saada. "Minu jaoks on need olulised küsimused, kus sa minu andmeid hoiad ning et ma saaks sind usaldada," lisas ta.

Roonemaa sõnul on e-valimised Eestis turvaline lahendus, aga kui viia see USA või Suurbritannia tasandile, siis häkitaks see 48 tunniga lahti. "See on turvaline selle pärast, et keegi ei viitsi häkkida," kinnitas ta.

Maailmas kõik häkivad kõiki, rääis Roonemaa ja lisas, et Hiina armees on selleks lausa eriüksus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755