Autor: Sirje Rank • 29. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prantsusmaa püüab internetifirmasid maksuvõrku

Prantsusmaa on üks eestvedajaid algatuses, mille eesmärk on karmistada rahvusvahelisi maksuseadusi, et piirata suurte tehnoloogiafirmade võimalusi maksudest kõrvale hiilida. 

Prantsusmaa on üllitanud 198-leheküljelise raporti, kus toob näiteid firmade taolisest tegevusest ning esitab rea ettepanekud, kuidas olukorda muuta, vahendab agentuur Bloomberg.

Mitmed Euroopa riigid, sealhulgas Prantsusmaa ja Suurbritannia, on luubi alla võtnud internetihiiud nagu Amazon, eBay, Facebook, Google, mis teenivad neist riikidest kena kasumi, kuid maksavad väga vähe makse.

Prantsusmaa on OECD-le esitanud rea ettepanekuid, mille hulgas on ka n.ö virtuaalse asukoha ettepanek, mis võimaldaks OECD riikidel maksustada neid firmasid proportsionaalselt kasutajate andmete mahuga, mida nad „ekspluateerivad“.

Prantsusmaa rahandusministri Pierre Moscovici sõnul kavatseb ta teemat tagant lükata nii OECDs kui ELis. Prantsusmaa võib oma riigi tasemel internetifirmade poolt isikuandmete kasutamise maksustada juba 2014. aastal.

OECD maksupoliitika keskuse juht Pascal Saint-Amans ei usu, et maksustamise sidumine isikuandmete kasutamisega leiaks maailmas laiemat kõlapinda. Küll aga jagab ta arvamust, et rahvusvahelisi maksuseadusi tuleb kohandada digitaalse majanduse arenguga.

Prantsuse raportis toodud soovituste hulgas on näiteks ettepanek OECD-le ümber määratleda alalise asukoha mõiste, et see paremini hõlmaks ka tehnoloogiafirmasid. Internetifirmade ühisjoonena toob raport välja, et need teenivad raha kasutajate andmete „intensiivselt ekspluateerimiselt“, muutes kasutajad sellega tasustamata töölisteks. Ettepanek on muuta alalise asukoha määratlust, et see hõlmaks ka taolise „tasuta töö“, mis moodustab digitaalsete ettevõtete tuluallika.

Rahvusvaheliste suurkorporatsioonide maksustamise teema on teravalt üles tõusnud ka Suurbritannias, mis on praegu arenenud riikide ühenduse G8 juhina teinud taolisest maksude optimeerimise ohjeldamisest oma eesistumisaja prioriteedi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052