Sirje Rank • 29 jaanuar 2013

Prantsusmaa püüab internetifirmasid maksuvõrku

Prantsusmaa on üks eestvedajaid algatuses, mille eesmärk on karmistada rahvusvahelisi maksuseadusi, et piirata suurte tehnoloogiafirmade võimalusi maksudest kõrvale hiilida. 

Prantsusmaa on üllitanud 198-leheküljelise raporti, kus toob näiteid firmade taolisest tegevusest ning esitab rea ettepanekud, kuidas olukorda muuta, vahendab agentuur Bloomberg.

Mitmed Euroopa riigid, sealhulgas Prantsusmaa ja Suurbritannia, on luubi alla võtnud internetihiiud nagu Amazon, eBay, Facebook, Google, mis teenivad neist riikidest kena kasumi, kuid maksavad väga vähe makse.

Prantsusmaa on OECD-le esitanud rea ettepanekuid, mille hulgas on ka n.ö virtuaalse asukoha ettepanek, mis võimaldaks OECD riikidel maksustada neid firmasid proportsionaalselt kasutajate andmete mahuga, mida nad „ekspluateerivad“.

Prantsusmaa rahandusministri Pierre Moscovici sõnul kavatseb ta teemat tagant lükata nii OECDs kui ELis. Prantsusmaa võib oma riigi tasemel internetifirmade poolt isikuandmete kasutamise maksustada juba 2014. aastal.

OECD maksupoliitika keskuse juht Pascal Saint-Amans ei usu, et maksustamise sidumine isikuandmete kasutamisega leiaks maailmas laiemat kõlapinda. Küll aga jagab ta arvamust, et rahvusvahelisi maksuseadusi tuleb kohandada digitaalse majanduse arenguga.

Prantsuse raportis toodud soovituste hulgas on näiteks ettepanek OECD-le ümber määratleda alalise asukoha mõiste, et see paremini hõlmaks ka tehnoloogiafirmasid. Internetifirmade ühisjoonena toob raport välja, et need teenivad raha kasutajate andmete „intensiivselt ekspluateerimiselt“, muutes kasutajad sellega tasustamata töölisteks. Ettepanek on muuta alalise asukoha määratlust, et see hõlmaks ka taolise „tasuta töö“, mis moodustab digitaalsete ettevõtete tuluallika.

Rahvusvaheliste suurkorporatsioonide maksustamise teema on teravalt üles tõusnud ka Suurbritannias, mis on praegu arenenud riikide ühenduse G8 juhina teinud taolisest maksude optimeerimise ohjeldamisest oma eesistumisaja prioriteedi.

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Indrek Kald
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150