Autor: Aira Tammemäe • 30. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EMT: 900eurone trahv pole Apple'i nõue

EMT tähtajaliste pakettide ennetähtaegse lõpetamise tasu küündib kuni 900 euroni. EMT kinnitab, et trahvi suurus ei ole tingitud jõupositsioonil oleva Apple´i ja EMT lepingust.

Kahtlus, et suurte trahvinõuete taga on Apple, on tingitud EMT hinnakirjast, kus käitlustasuks nimetatud trahv 900 eurot kehtib Nutipakett 6 puhul, mis sisaldab näiteks tasuta iPhone´i.

Äripäeva müügiveebi Best Sales küsitluses osalejad arvasid, et EMT pakettidest loobumise kõrge trahv on ilmselt tingitud Apple'i ja EMT vahelisest lepingust.

EMT teenindusdirektori Age Vanajuure sõnul Apple neile mingeid ettekirjutusi teinud ei ole. „Pakettide ennetähtaegsel lõpetamisel ettenähtud käitlustasu ei sõltu telefonist, mis selle paketiga on soetatud. See on näha ka EMT hinnakirjast,” selgitab ta.  Seega tuleb 900 eurot välja käia võrdselt nii iPhone kui ka näiteks teise populaarse nutitelefoni, Samsung GALAXY S3 seotud paketi lõpetamisel.

Tavakodaniku jaoks on selgusetu, mida käitlustasu õigupoolest tähendab ja milliseid kulusid sellega kaetakse.

Vanajuure sõnul on käsitlustasu kliendiga lepingus kokkulepitud trahv. „Käitlustasu kompenseerib lepingu ennetähtaegse lõpetamise korral EMT´le lepingu sõlmimisel kliendi omandusse antud seadme maksumuse. Tavaliselt on see seade paketis tasuta või väga soodsa hinnaga,” selgitab Vanajuur. Kenderi hinnangul on aasta vana iPhone maksumus turul ligikaudu 600 eurot. Teiste võimalike telefonide hind on tõenäoliselt madalam.

Kuidas on EMT jõudnud Nutipakett 6 puhul hinnani 900 eurot? „See on seni turul üsna üldlevinud praktika. Varasemalt oli meil leppetrahvi suurus seotud seadme või teenuse soodustuse maksumusega, mis lepingu alusel selle sõlmimise hetkel kliendile anti. Nutipakett 6 andis lepingu sõlmijale soodsalt hetke kõige kallimad tippklassi seadmed ja seepärast oli ka käsitlustasu kõrge. Samas viisime eelmisest kevadest lepingud kliendi teenuste kasutamise soovide ja vajaduste järgi personaalsemaks. Seadme hinna nulli või miinimumini viimine on üks osapoolte vaheline lepingulise kokkuleppe eeldus, kus EMT annab seadme ja klient omalt poolt nõustub kokkulepitud aja jooksul teenust antud tingimustel kasutama. See on kliendisõbralikum ning õiglasem, kuid vajas tehniliselt ajamahukat arendust,” põhjendab Vanajuur kõrget käitlustasu minevikus sõlmitud pakettide puhul.

EMT hinnakirjas muutusi näha ei ole:

Eelmise aasta alguses sõlmitud tähtajaliste pakettide käitlustasu ei vähene ajas - 24 kuulise lepingu katkestamine 1 kuu enne lõppu tähendab samuti 900 eurost käitlustasu. Selline olukord on tingitud EMT tehnilistest lahendustest. „Kuivõrd lepingutega seotud tingimuste ülesehitus oli erinev ning puudus sellekohane tehniline süsteem, võis selline olukord tõepoolest tekkida ja kliendil oli lepingu sõlmimisel see lepingu tingimuste kaudu ka teada,” viitab Vanajuur.

Tele2 müügidirektori Jaanus Seppa tõdeb, et leppetrahv kehtestatakse üldjuhul siis kui inimene on võtnud endale järelmaksuga seadme ja soovib lepingu ennetähtaegselt lõpetada. „Leppetrahv peaks katma seadme selleks hetkeks veel tasumata jäänud maksumuse,” arvab ta. Samal arvamusel olid situatsiooni hinnanud eksperdid ja kliendid Best Salesi poolt korraldatud küsitluses. Seppa sõnul on näiteksTele2  jaganud leppetrahvi suurusjärgud kolme etappi vastavalt sellele kui palju on inimesel juba seadmest makstud. „Arvan, et ka selline süsteem on liiga keeruline ning plaanime lähiajal siduda leppetrahvi suuruse otseselt makstud kuude arvuga. Näiteks kui seadme järelmaksu 12-st kuust on 7 makstud, siis leppetrahvi suurus on vastavalt lepingule ülejäänud viie kuu tasu,” toob Seppa näite nende tähtajalise lepingu plaanitavast muutusest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052