Autor: Ave Lepik • 7. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viga läks SEB-le maksma ligi pool miljonit eurot

SEB Pank tuvastas tehnilise vea tähtajaks tasumata laenumaksete intressiarvestuses. Sellega seoses muutis pank intressiarvestuse süsteemi ning teeb kõigile asjast puudutatud era- ja äriklientidele intresside tagasimaksed. Keskmine tagasimakse on viis eurot.

SEB teatab, et tuvastas eelmise aasta lõpus pangasüsteemis vea, mille tõttu ei peatunud laenuintressi arvestamine tähtajaks tasumata laenumaksetelt. Nende puhul oleks pidanud süsteem arvestama ainult viivist ning tavapärane laenuintressi arvestamine oleks pidanud olema peatatud. Pank parandas koheselt süsteemis olnud vea ning tuvastas võlgnevuses olnud laenukliendid, kellelt oli arvestatud selle vea tõttu enam intresse.

Pank arvestab enammakstud intressisummad tagasi klientidele, kes maksid tähtajaks tasumata laenumaksetelt nii viivist kui ka intressi. Lisaks otsustas SEB tasuda klientidele enammakstud summa pealt viivist. Viivise määrana rakendab SEB enam tasutud intressi makseperioodil kehtinud võlaõigusseadusest tulenevat võlasuhetes kasutatavat määra, mis enne euro kasutuselevõttu oli maksimaalselt 11 protsenti ning pärast seda 8,25 ja 7,75 protsenti aastas.

Tagasimaksed puudutavad nii ettevõtete kui ka eraisikute laenulepinguid. Valdav enamus tagasimakseid on seotud klientidega, kes hilinesid laenumaksetega aastatel 2008-2010.

Kokku puudutab tagasimakse 72 026 laenukliendi 101 797 võlgnevuses olnud laenulepingut. 99 546 laenulepingu osas teeb SEB tagasimakse täna, makstes välja 493 031 eurot ehk keskmine tagasimakse on 5 eurot. 2 251 laenulepingu osas on vajalik andmete lisakontroll ning pank kannab enammakstud summad tagasi klientidele esimesel võimalusel. SEB vabandab intressiarvestuses olnud vea pärast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052