Autor: Indrek Kald • 12. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alar Karis: Arengufond pidi astuma sammu edasi

Arengufondi nõukogu esimehe Alar Karise sõnul on otseinvesteeringute lõpetamine ning idufirmade rahastamine fondifondide kaudu samm edasi.

"Arengufondi investeerimistegevus on olnud edukas, aga nüüd on vaja astuda samm edasi," põhjendas ta vajadust strateegilise muudatuse järele.

Karise sõnul võimaldab muudatus paremini kasutada investeerimiskapitali ja saavutada seadusest tulenevaid investeerimistegevuse eesmärke, milleks on kapitali pakkumine varase faasi innovaatilistele ja ambitsioonikatele ettevõtetele ning Eesti riskikapitalituru arendamine.

Arengufondi teatel näitab mitme maa kogemus, et riiklikud riskikapitaliinvesteeringud on pikaajalises plaanis edukamad ning turu arendamine tõhusam siis, kui investeeringuid ei tehta otse ettevõtetesse vaid läbi fondifondide.

Muutuse elluviimise järgmisteks sammudeks on seadusemuudatuse algatamine ja menetlemine riigikogus, kuna seaduses sätestatu kohaselt tohib fond täna teha investeeringuid vaid ettevõtete põhikapitali.

Seejuures tuleb kindlasti tagada varase faasi investeeringute jätkumine ka üleminekuperioodil ning olemasoleva portfelli edasine professionaalne haldamine koos praegustele portfelliettevõtetele vajalike jätkuinvesteeringutega, ütles Arengufondi juht Tõnis Arro.

Arengufond on riigikogu poolt ellu kutsutud riskikapitalifond ja mõttekeskus, mille eesmärk on investeerida rahvusvahelisele turule suunatud innovaatilistesse Eesti ettevõtetesse, teostada arenguseiret ja käivitada kasvuprogramme ettevõtluse arendamiseks.

Arengufondi investeerimisettevõte SmartCap haldab Eesti suurimat idufirmade portfelli, milles on 16 ettevõtet.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052