Autor: Indrek Kald • 20. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Cybernetica lahendas geeniandmete turvalise analüüsi mure

ASi Cybernetica, Tarkvara Tehnoloogia Arenduskeskuse ja TÜ loodud lahendusega saavad geenipangad teha ühiseid uuringuid nii, et doonorite privaatsus on tagatud.

Toetudes ajakirja Science andmetele, lahendab see probleemi, kus teadusuuringutes saaks tuvastada osalejate isikuid avalike geneetika- ja suguvõsaandmebaaside kaudu.

Mitmetes riikides kogutakse inimeste geeniandmeid, et uurida geenide mõju pärilikele haigustele ja inimese tervisele. Paraku on iga sellise geenipanga andmestik tihti piiratud selles riigis elavate inimestega ja see takistab uurimistulemuste üldistamist.

Tulemus saavutati turvalise ühisarvutuse tehnoloogiat rakendades. Turvaline ühisarvutus võimaldab andmeid koguda ja analüüsida nii, et töötleja ei näe ühtegi konkreetset väärtust. Nii on võimalik luua mitme geenipanga ühine andmekogu, mis on analüüsitav oluliste geenivariantide otsimiseks, kuid ei lekita isikuandmeid.

"Rahvusvaheline koostöö on biomeditsiinis kriitilise tähtsusega ja täna oleme sellele ühe sammu võrra lähemal," ütles Tartu Ülikooli bioinformaatika professor Jaak Vilo. "Tänased isikuandmete kaitse seadused loevad geeniandmeid eriti tundlikeks ning inimeste isiku varjamist tuleb siin tõsiselt võtta," lisas ta.

Tarkvara tehnoloogia arenduskeskus töötas koos ülikooliga välja analüüsimeetodid ja realiseeris need praktikas Cybernetica välja töötatud turvalise ühisarvutuse süsteemi Sharemind abil. Eksperimendid näitasid, et lahendus on praktilise jõudlusega ning turvagarantiid paremad, kui seni teadaolevatel lahendustel. Lahenduse kirjeldus avaldati rahvusvahelises bioinformaatika tippteadusajakirjas Bioinformatics.

Tarkvara tehnoloogia arenduskeskus on üheksa ettevõtluspartneri ja kahe teaduspartneri ühine uurimiskeskus, mille üldeesmärk on ettevõtjate rahvusvahelise konkurentsivõime suurendamine ettevõtjate ja teadusasutuste vahelise koostöö tugevdamise abil vastavalt Eesti teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegiale 2007–13 "Teadmistepõhine Eesti".

Cybernetica on Eesti kapitalil põhinev ligi saja töötajaga teadus- ja arendusettevõte, mille eesmärk on infotehnoloogia valdkonda kuuluvate, maailmaturul konkurentsivõimeliste teadmusmahukate toodete ning teenuste väljatöötamine infoturbe, info- ja visuaalnavigatsioonisüsteemide ning raadiosidesüsteemide valdkonnas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755