Autor: Indrek Kald • 21. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 miljoni tehing: Intel ostis osa Tartu firmast

Mobiilimakseid pakkuva Tartu firma Fortumo omanikeringiga on liitunud tehnoloogiahiid Intel ja USA riskikapitalifirma Greycroft.

"Tehingu suurust poolte kokkuleppel me ei avalikusta, aga saan öelda nii palju, et see jääb kümne miljoni piiresse," märkis Fortumo asutaja ja juhatuse liige Rain Rannu.

Tema sõnul on Fortumo konkurendid enamasti keskendunud USA ja Lääne-Euroopa turgudele. "Fortumo keskendub aga lisaks nendele riikidele ka arenevatele turgudele, kus mobiiltelefonide kasutajaid on tunduvalt enam kui pangakonto omanikke. Koostöö Intel Capitali ja Greycroftiga võimaldab meil oma kasvuplaane kiiremini realiseerida, kaaludes muu hulgas ka strateegilisi partnerlusi ja teiste ettevõtete omandamist," lisas Rannu.

Uute osanike kaasamise eesmärk on Fortumo teatel juhtpositsiooni tugevdamine arenevatel turgudel.

Intel Capitali Kesk- ja Ida-Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika regiooni direktori Marcin Hejka sõnul on mobiilimaksetel tohutu potentsiaal ning Fortumol kõik eeldused lõigata kasu kiiresti kasvaval mobiilioperaatori-põhiste maksete turul. "Fortumo on hea näide Kesk- ja Ida-Euroopa andekatest ettevõtjatest, kes suudavad luua uuenduslikke ja ülemaailmselt edukaid lahendusi," ütles ta.

Fortumo on Intel Capitali investeeringute juhi Klaus Konradi ütlusel kiirelt kasvav ning kasumlik ettevõte, millel on rahvusvaheline haare ja tugev meeskond. "Meil on hea meel olla osa Fortumo strateegiast viia mobiilimaksed uute kasutajate, arendajate ja mobiilioperaatoriteni," märkis ta.

Greycrofti partneri Dana Settle'i sõnul meeldib neile Fortumo tugev tootefookus ning võime plaanitut ellu viia. "Fortumot eristab konkurentidest keskendumine piirkondadele, kus mobiilimaksetel on lähiajal kõige suurem kasvupotentsiaal ning mõju," rääkis ta.

Rain Rannu kinnitusel ei tähenda USA kapitali kaasamine, et firma Eestist ära kolib, vaid hoopis seda, et Eestisse luuakse töökohti juurde. "Praegu annab Fortumo Tartus tööd 40-le inimesele. Aasta lõpuks on plaan laieneda 60 inimeseni. Peakontor ja juhtimine jäävad Tartusse," sõnas ta.

Fortumol on müügikontor San Franciscos, eelmise aasta lõpus pandi alus ka Pekingi kontorile, mis tegeleb Aasia turul tegutsevate mobiilioperaatorite ning klientidega suhtlemisega.

"Need kontorid aitavad Fortumol Eestis loodud lahendusi paremini eksportida. Fortumo käibest tuleb hetkel üle 95% ekspordist," rääkis Rannu.

See, et maailma üks väärtuslikumaid tehnoloogiaettevõtteid Intel astub Fortumo omanikeringi, annab Rannu sõnul Fortumole rahvusvahelisel turul tegutsemiseks usaldust juurde. "Samuti näeme väärtust Inteli ülemaailmses kontaktvõrgustikus. Tehing positiivne märk kogu Eesti IT-sektorile, kinnitades, et Eesti tehnoloogiaettevõtted pakuvad rahvusvahelistele suurfirmadele huvi," lisas ta.

Ülemaailmse digitaalsete kaupade turu mahuks prognoositakse 2015. aastaks 268 miljardit USA dollarit.

Fortumo teatel on ettevõte sõlminud otselepingud kahe maailma suurima telekommunikatsioonigrupi, Vodafone'i ja China Mobile'iga. Fortumo klientide hulka – kuhu varem kuulus näiteks Angry Birdsi looja Rovio – on hiljuti lisandunud tuntud mängutootjad Gameloft, Vostu ning Zeptolab (Cut the Rope).

Jaanuaris alustas Fortumo koostööd Microsoftiga rakendustesiseste maksete populariseerimiseks Windows 8 platvormil.

Fortumo teenus lubab digitaalsete kaupade eest tasuda mobiiliarve alusel, pangakaarti kasutamata. Fortumol on mobiilioperaatoriühendused kokku 80 riigis ning 300 mobiilioperaatoriga. Mobiilimaksed on ülemaailmselt kättesaadavad neljale miljardile inimesele.

Fortumo pakub ainsa mobiilimaksepakkujana teenuse loomise võimalust iseteeninduse põhimõttel – veebilehe vahendusel on võimalus oma mobiiliteenus luua igaühel. Fortumo teenused toimivad digitaalsete kaupade eest tasumisel veebis ja mobiilses veebis, aga ka rakendustesiseste maksetena nutitelefonides ja tahvelarvutites.

Fortumo teenusega on 2007. aastast alates liitunud üle 80 000 arendaja ning ettevõte on kasumlik alates 2009. aastast.

Uutel investoritel on Fortumos vähemusosalus ning Tartu mobiiliteenuste firma Mobi Solutions jääb endiselt suurimaks osanikuks. Mobi Solutionsi suuromanikud on Rain Rannu, Veiko Raime, Veljo Otsason, Janek Pello, Linnar Viik ja Lauri Kinkar. Lisaks kuuluvad Fortumo omanikeringi ettevõtte võtmetöötajad.

Intel Capital on tehnoloogiahiiu Intel ülemaailmne investeeringute ning ühinemis- ja ülevõtmistehingute üksus, mis rahastab tehnoloogiaala idufirmasid ning ostab ettevõtteid.

1991. aastast saadik on Intel Capital investeerinud üle 10,8 miljardi dollari 1276 ettevõttesse 54 riigis. 201 neist firmadest on hiljem läinud börsile. Mullu investeeris Intel Capital 352 miljonit dollarit 150 ettevõttesse. 57% investeeringuist läks väljaspoole Põhja-Ameerikat.

Riskikapitalifirma Greycroft Partners põhihuvi on digitaalse meedia ettevõtted.  Greycrofti investeeringute maht ulatub 400 miljoni dollarini. Nende portfellis on ettevõtted Huffington Post, Paid Content, Buddy Media, Glam Media, Trunk Club, M5 Networks, Maker Studios, Viddy, Babble, Collective Media, Pulse ja Klout.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755