Autor: Raivo Sormunen • 21. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Foxconni teade ei pruugi olla Apple'ile negatiivne

iPade, iPhone'e ja iPode kokku panev Taiwani elektroonikakomponentide tootja Foxconn Technology Group hoiatas, et peatab töötajate juurdevõtmise oma Hiina tehastesse.

Ehkki Foxconn kinnitas, et tegemist polnud iPhone 5 tootmisest tingitud otsusega lugesid investorid sellest välja, et tarbijate huvi Apple'i toodete vastu on vähenemas, ja saatsid aktsia 448,05 dollarini ehk 2,4% miinusesse, vahendab uudisteagentuur Bloomberg.

Fubon Securities Co analüütik Arthur Liao sõnul võib tootmismahu pidurdumise taga olla aga ka see, et Apple on hakanud kasutama rohkem allhankijaid.

Kui Foxconn toodab Apple'ile üksi iPade, siis turule toodud iPad Mini tootjate hulgas on ka Pegatron Corp, kes võtab Liao hinnangul umbes 40% Minide tootmist endale.

RBC Capital Markets LLC analüütiku Amit Daryanani sõnul võib töötajate juurdevärbamise külmutamise taga olla aga ka see, et pärast Hiina uusaasta pühadeperioodi tuli uuringute tulemusena vana tööandja juurde tööle tagasi tervelt 90% töötajatest, kui traditsiooniliselt on see protsent püsinud allpool 80.

„Me saame aru, miks töötajate värbamise peatamist tõlgendati negatiivselt. Samas võib see tähendada seda, et ettevõttel tuleb tegelda sellega, et aastavahetuse järel tuli tööle tagasi loodetust rohkem inimesi,“ märkis Daryanani.

Apple juht Tim Cook on hoiatanud investoreid, et nad ei loeks tootmisahela tegevusest liialt palju välja. „Isegi kui mõni üksik fakt on täpne, siis selle järgi on võimatu hinnata meie äri tervikuna, kuna tootmisahel on väga kompleksne,“ märkis Cook möödunud kuul.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474