17. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euraasia innovatsioonilinn Eestisse

Kiiresti arenevatel Aasia riikidel ning kõrgelt arenenud Euroopa riikidel puudub siiamaani ühine innovatsioonilinn, mis tekitaks sünergilise konkurentsieelise mõlemate maailmajagude majandustele. See peaks asuma Eestis, kirjutab New Tallinn OÜ tegevjuht Maie Jõgar.

Tihtipeale ei saa teadlased ja tippspetsialistid nii Euroopast kui ka Aasiast kokku mitte Euraasia mandril, vaid Põhja-Ameerikas, mis pärsib Euraasia kui terviku majanduslikku arengut. Seega on kiiresti arenevas maailmas hädavajalik, et Euraasia teadlased ja tippspetsialistid saaksid edendada oma oskusi kodumandril. Selleks aga on vajadus ühiselt luua The Innovation City of Eurasia.

Eestil on ideaalne geograafiline asupaik selleks, et Euraasia innovatsioonilinn rajataks just siia. Eesti piirneb ühelt poolt kõrgelt arenenud Põhja- ja Lääne-Euroopa riikidega, teisalt Ida-Euroopa maade ning suure, avara Venemaaga ja tema suurlinnade Moskva ja Peterburiga. Meist idas on otselennutee Jaapanisse, Hiina, Lõuna Koreasse, Singapuri jne.

Innovatsioon on ressursikulukas majandusharu ning kriisiajal soovivad ettevõtted optimeerida kulutusi ka innovatsioonisektoris. Eestis on soodne maksupoliitika, bürokraatiat vähendab e-riigi süsteem ning puuduvad luksustoodete maksud. See omakorda võimaldab tippspetsialistidel soetada tooteid, mis tõstavad märkimisväärselt heaolu, kuid maksavad palju vähem kui mõnes teises riigis. Oluline on seegi, et Eestis on palju vaba maad ning kinnisvarahinnad on võrreldes teiste Euroopa riikidega madalad.

Innovatsioonisektori kulutuste optimeerimine tähendab tippspetsialistidele ja spetsialistidele vähema tasu eest suurema heaolu pakkumist ning üheks oluliseks heaolu määrajaks on elukeskkond, mida ei ole tihtipeale võimalik rahaliselt hinnata. Sellepärast luuakse Innovatsiooni- ja tehnoloogiaparke kaasaegses maailmas juba olemasolevatesse looduskaunitesse paikadesse. Eestis on palju rikkumata loodust, kuid kõige paremaks asukohaks The Innovation City of Eurasiale on Viimsi valla territoorium, kuna see asub imelisel Viimsi poolsaarel, kus avaneb rannikul mis tahes suunas imepärane merevaade.

Viimsi valla eelis on ka see, et ta asub Tallinna vahetus läheduses. Vaid kiviviske kaugusel on ohtralt erinevaid vabaaja veetmise paiku, kus kvaliteetselt meelt lahutada, nagu restoranid, teatrid, kinod, kontserdisaalid ja muuseumid. Kuid võrreldes Tallinnaga ei puutu inimene Viimsi vallas elades otseselt kokku nõukogude ajal ehitatud paneelelamurajoonidega, mis riivavad silma ja langetavad tuju. Kahjuks on need linnajaod Tallinna ilme pöördumatult ära rikkunud ega võimalda sinna luua tehnoloogiaparki, mis oleks oma elu- ja töökeskkonna kvaliteedi poolest Euroopas ja maailmas konkurentsivõimeline. Kõik see tagab Viimsi vallale hea potentsiaali, et ehitada välja uus terviklik linn, mis on algusest peale projekteeritud modernse ja inimesesõbralikuna.

Uues kiiresti arenevas linnas peavad olema ka tulevikunõuetele vastavad haridusasutused ning neid luues tuleb võtta eeskujuks maailma parimaid näiteid, milleks on näiteks Singapore University of Technology and Design. Strateegilisest seisukohast tuleks loobuda kunstiakadeemia ehitamisest Tallinna kesklinna ristmikule ning asutada selle asemel uus disaini- ja tehnoloogiaülikool rajatavas innovatsioonilinnas. Selle ülikooli loomine annab õige suuna linna kujunemisele – sellest saab täiesti unikaalne tehnoloogia- ja disainilinn. Oluline on, et selline lähenemine eristab seda linna kõikidest teistest tehnoloogia- ja teadusparkidest, keskustest, linnakutest ja linnadest.

The Innovation City of Eurasia edu võtmetegur on ka plaanitav rahvusvaheline keelekeskkond, mis teeb integreerumise maailmatasemel tippspetsialistidele ja nende pereliikmetele väga lihtsaks. Näiteks oleksid kõik viidad, märgid, teated ja teenindus mitmes rahvusvahelises keeles.

Tippspetsialistidele ja spetsialistidele on oluline ka töö- ja elupaiga asukoha prestiiž ehk maine, mida kujundab oluliselt nimi. Üheks suurepäraseks lahenduseks on New Tallinn, mis on üldarusaadav ja eri keelte kõnelejatele kergesti hääldatav. Selles nimes on dünaamilisust ehk liikumist uuenduste poole ja samas vastandumist vana Tallinnaga, mis näitab, et nii, nagu vana Tallinn oli omal ajal suursugune ja lugupeetav Hansalinn, on uus Tallinn uhke ja prestiižne modernsel innovatsiooniajastul.

Seega, luues The Innovation City of Eurasia linna Eestisse, on Eesti riigil potentsiaal saada ambitsioonikaks innovatsiooni teenäitajaks kogu Euraasias. Kõik eeldused selleks on olemas ja tuleb meeles pidada, et Eesti kõige tähtsam eelis on see, et niisugust innovatsioonilinna veel ei ole. The Innovation City of Eurasia kõlab vapustavalt ja edumeelselt ning tähtis on see positsioon kindlalt ära hõivata, enne kui jaole jõuavad teised riigid ja linnad.

 

 

 

Autor: Vilja Kiisler, Maie Jõgar

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755