Autor: Kaisa Gabral • 10. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uudam: parima tootlikkusega väljumine

Investeerimisettevõte Ambient Sound Investments (ASI) väljus kasumlikult teadlaste virtuaalse koostöökeskkonna platvormi Mendeley omanikeringist. Ettevõtte investeeringute juhi Margus Uudami sõnul oli omanikeringist väljumine nende jaoks parima tootlusega.

Järgneb intervjuu Margus Uudamiga:

 Mis see platvorm Mendeley täpsemalt on?

Ta on nagu iTunes muusika jaoks, kuid Mendeley on mõeldud teadusuuringute ja nende lahenduste jaoks. Ta koondab teadust ja teadusuuringuid ja tekitab keskkonna nende jaoks.

Palju te sinna investeerisite? Kas 2 mln dollarit on õige suurusjärk?

Täpset summat me ei avalda, aga me investeerisime 2008. aasta alguses ja tegemist oli seed-investeeringuga. Indikatsioon oli vähem kui 2 miljonit. Tollel hetkel oli tegemist toote arenduse ja toote turule toomisega, tol hetkel kapitali nii suurt vajadust ei olnud.

Kas kõik läks edasi plaanipäraselt või esines ka midagi ootamatut?

Ükski start-up ei lähe peaaegu mitte kunagi plaanipäraselt. Kes avastab ennast kuskilt teiselt turult ja kes muudab ärimudelit jne. Tegemist on küllaltki innovatiivse lahendusega üpriski konservatiivses sektoris. Ja seetõttu kindlasti, kuna tegemist oli innovatsiivse lahendusega, küsimusoli  ka selles, milline on ärimudel ja  kuidas sedakommertsialiseerida.

Müügi täpne hind on konfidentsiaalne. Kas hinna vahemik jääb 69-100 miljoni dollari (53-76 miljoni euro) vahele?

Me ei saa seda kinnitada, kuid me oleme tootlusega päris rahul. See on olnud meil seni kõige suurem kapitali kordajana, investeeringu tagasi saamise osas. Mitte siis absoluutsummana. See on olnud ühe parima tootlusega väljumine meie jaoks.

Kelle initsiatiivil tehing toimus?

Ma ei saaa seda ka kommenteerida, aga strateegiliste investorite huvi on Mendeley vastu olnud püsivalt kõrge.

Millised sektorid teie jaoks veel atraktiivsed on?

Meie fookus püsib üpris laiana. Kõik, mis puudutab mobiili, tarkvara, e-kommertsi. Vaatame regioonis kindlasti ka laiemalt ringi, Ida-Euroopas ja Skandinaavias, sealhulgas ka Lääne-Euroopas.

Kui palju teile tehakse ettepanekuid äriideedes osaleda?

Me vaatame aastas läbi ligikauda 400 projekti, mis tulevad üle kogu maailma. 40% neist on võibolla Ida-Euroopa ja Skandinaavia, 20-30% on Lääne-Euroopa ja Venemaa, ülejäänu on Ameerika ja Aasia.

 

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755