Autor: Sirje Rank • 11. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Google Street View Leedu maksuameti teenistuses

Leedu maksuamet on Google Maps Street View abil jälile jõudnud juba 100 majaomanikule ja 30 ehitusfirmale, keda kahtlustatakse maksudest kõrvalehoidmises.

Kontorist lahkumata on uus tehnoloogia võimaldanud maksuametnikel avastada hooneid kohtades, kus neid olema ei peaks, ning muud kahtlast tegevust, mida seejärel on mindud koha peale kontrollima, ütles agentuurile Bloomberg Leedu maksuameti pressiesindaja Darius Buta.

„Meie inspektorid kontrollivad neid ehitisi interneti vahendusel ning kui rikkumine on ilmne, lähevad kohale. See säästab palju aega ja ressursse,“ ütles Buta.

Kaunasest on sel teel näiteks jälile jõutud abielupaarile, kes jättis registreerimata maja müügi ning lootis 240 000 litti (69 500 eurot) maksudena tasumata jätta, ütles uue programmi koordinaator Vaimaira Jakiene.

Teine abielupaar deklareeris maa müügi, kuid jättis nimetamata krundile ehitatud maja, mis müüdi eraldi tehinguga. Neid ootab maksuarve 130 000 liti (37 600 euro) ulatuses.

Leedu maksuametnike sõnul kavatsevad nad üle kontrollida viimasel kahel aastal kahtlase renomeega ehitusfirmadelt ostetud kinnisvara.

Leedu maksuamet tõrjub kahtlused, et sellisel moel andmeid kogudes rikutakse inimeste õigust privaatsusele.„Konsulteerisime eelnevalt juristidega. Õiguseid ei ole rikutud,“ ütles Buta.

Ka Leedu inimõiguste organisatsioon paistab sellega nõus olevat. „Me ei näe õiguste rikkumist, kuna inspektorid kasutavad Google’i rakendust ainult kahtlustuste objektide vaatlemiseks – seejärel minnakse kohale,“ ütles Karolis Liutkevicius, Leedu Inimõiguste monitooringu instituudi jurist. „Kui nad ainult sellele vahendile tugineksid, võiks seda rikkumiseks pidada. Praegu kasutavad nad lihtsalt kaasaegset lahendust.“

Küsimusele, kuivõrd kasutavad sarnaseid vahendeid Eesti maksuinspektorid, vastas Maksu- ja Tolliamet pressiesindaja vahendusel: "Maksu- ja tolliamet kasutab riskide hindamisel ja kontrollitegevusel kõiki avalikke allikaid ja erinevaid andmekogusid, ühtegi allikat eraldi pole põhjust esile tõsta. Samuti on olulisel kohal tihe koostöö teiste ametiasutuste ja teiste riikide maksuhalduritega. "

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755