Autor: Indrek Kald • 7. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ESTCube-1 jõuab Eesti kohale täna

Täna hommikul Lõuna-Ameerikast orbiidile lennutatud Eesti esimene satelliit ESTCube-1 jõuab Eesti kohale kell 10.30 ajal.

Eesti esimene satelliit eraldus Euroopa kanderaketi Vega pardalt oma orbiidile täna kell 7.06. Kanderaketi start õnnestus plaanipäraselt ning ESTCube-1 lendab nüüd kiirusega 7,46 kilomeetrit sekundis keskmiselt 650 km kõrgusel maapinnast.

ESTCube-1 alustas pärast kanderaketist eemaldumist kontrollsignaali edastamist, mida on kõigil raadioamatööridel võimalik vastu võtta sagedusel 437,250 megahertsi.

Eesti satelliidi teaduslikuks missiooniks on elektrilise päikesepurje komponentide katsetamine. Meie tudengisatelliidi kaasreisijateks olid Euroopa kaugseiresatelliit Proba-V ja Vietnami esimene kaugseiresatelliit VNREDSat-1A.

"Eesti kosmoseteadus on tänu andekatele noortele spetsialistidele astunud suure sammu edasi. Usun kindlalt, et Eestil on võimalus edukalt kaasa aidata inimkonna kosmoseavastustele," kommenteeris Eesti kosmoseteaduse keskuse Tartu observatooriumi direktor Anu Reinart, kes ka ise satelliidi starti ja Eesti saamist kosmoseriigiks jälgis.

ESTCube-1 projektijuht, Tartu ülikooli doktorant Silver Lätt kinnitas, et tunne Euroopa kosmosesadamas Kourous on ülev ja kõik on õnnelikud 100% eduka Vega stardi üle. "ESTCube-1 sai eraldumisel kohalviibinud kosmosespetsialistidelt väga kõva aplausi. Õnnitlejate hulgas olid nii Euroopa kosmoseagentuuri kui Prantsuse kosmoseagentuuri peadirektorid," vahendas ta muljeid Euroopa kosmosesadamast.

Eestis jälgiti starti ESTCube-1 juhtimiskeskusest Tartu observatooriumis. "Kanderaketi start, ESTCube logo selgelt nähtaval, oli uskumatult uhke tunne kõigile meie tiimi tudengitele. Nüüd ootame esimest ühendust satelliidiga," kommenteeris tudengisatelliidi projekti juhendaja, observatooriumi vanemteadur ja Tartu ülikooli dotsent Mart Noorma.

Hiljuti Eesti juhtivate tehnoloogiaettevõtete ühenduse ITLi poolt välja antud tiitli "Aasta Tegu 2012" pälvinud tudengisatelliidi ESTCube-1 start on pühendatud Eesti Vabariigi 95. sünnipäeva-aastale. Eesti saamine kosmoseriigiks jäädvustati ka spetsiaalselt selleks puhuks loodud ESTCube-1 pildiga postmargile, mille riigikogu esimees Ene Ergma pani omalt poolt kosmoseteemalises ümbrikus Eesti rahva muuseumi uue hoone nurgakivi ajalooliste hetkede salvestamise silindrisse.

Tudengisatelliidi teostumisprotsessist valmib dokumentaalfilm tööpealkirjaga "Õpetusi kosmoselaeva ehitamiseks", režissööriks Jaak Kilmi.

Ebasobivate ilmastikuolude tõttu tekkinud kahepäevase viivituse järel Euroopa kosmosesadamas Kourous Prantsuse Guajaanas tõusis Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) uusim kanderakett Vega täna õhku.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052