Autor: Ave Lepik • 9. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

AKI uurib, mida teevad poed isikuandmetega

Andmekaitse Inspektsioon (AKI) seirab 40 suurema jaemüügiga tegeleva ettevõtte kodulehti, et saada ülevaade, kuidas kauplused kasutavad isikuandmeid.

6.-10. maini vaadatab inspektsioon üle suuremate kauplusekettide kliendiprogrammide tüüptingimused eesmärgiga selgitada välja, kuidas kauplused kasutavad kliendikaartide ja sooduskampaaniate raames kogutud isikuandmeid.

Eraettevõtteile privaatsuspoliitika avaldamist seadus ette ei näe, kuid isikuandmete kogumine, tarbimisharjumuste analüüsimine või muul viisil isikuandmete kasutamine peab käima kooskõlas isikuandmete kaitse seadusega, selgitas inspektsiooni nõunik Silver Sarapuu. 

"Kaubanduskettide suured kliendiandmebaasid tekivad tavaliselt kliendikaardi väljastamise või loosimiskampaaniate käigus. Senine praktika on näidanud, et inimesed ei tea, millisteks tegevusteks kauplustele nõusolek anti, see võib olla tingitud inimese enda vähesest huvist, aga ka ettevõtte puudulikust infost andmete kasutamise kohta," rääkis Sarapuu. "Andmetöötleja kohustus on teha kättesaadavaks isikuandmete töötlemise tingimused – millisel eesmärgil andmed kogutakse, kaua säilitatakse, kellele edastatakse jne."

Andmekaitse Inspektsioon võtab vaatluse alla toidupoodide, sporditarvete, riiete- ning jalanõumüügiga tegelevate ettevõtete kodulehed. Samuti tuntakse huvi kliendiandmete kasutustingimuste vastu meelelahutusasutuste, elektroonika-, ilutoodete-, ehitus- ja tarbekaupu müüvate ettevõtete kodulehtedel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052