15. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fast-Nortal võitis hiigellepingu

Soome maksuamet soovib asendada oma erinevad maksuinfo süsteemid ühega ja valis selleks välja Eesti-Soome IT firma Fast-Nortal.

Soome maksuamet uuendab oma tarkvarasüsteeme ja võtab edaspidi umbes seitsmekümne erineva rakenduse asemel kasutusele üheainsa. Konkursi käigus valitud Fast Enterprise'i Gentax on üks enamkasutatavaid maksuprogramme, teatas Nortal.

Programmi tarniv Fast Enterprises on USA IKT-ettevõte ja üks oma valdkonna liidreid. Nortal on omakorda Soome-Eesti IT-ettevõte ja üks maksuameti praeguse süsteemi tarnijatest.

Fast-Nortal konsortsiumi tarneprojekti hind koos litsentsidega on umbes 62 miljonit eurot ja hanke 15-aastane koguväärtus umbes 226 miljonit eurot.

Selekteerimine toimus nn läbirääkimiste meetodil, kus kolme avalikul konkursil valitud süsteemitarnijaga arutati üksikasjalikult läbi maksuameti vajadused. Viimasel etapil esitasid pakkumuse IBM ja Fast-Nortal konsortsium.

IBM’i pakkumuse tagasilükkamise põhjusena nimetati ebaharilikult madalat hinda. IBM kaebas otsuse turukohtusse edasi.

Tagasilükkamine põhineb avalike hangete seaduse sättel, mille kohaselt võib hanke korraldaja tagasi lükata hanke kvaliteedi ja mahuga võrreldes ebaharilikult madala hinnaga pakkumuse. IBM tarneprojekti hind koos litsentsidega oleks olnud umbes 38 miljonit eurot ja 15-aastane koguväärtus umbes 143 miljonit eurot.

„Maksuamet tegi kõnealuste tarnete kohta kaks eraldi võrdlushinnangut. Mõlema hinnangu tulemusel oli IBM pakkumuse hind ebaharilikult madal ehk siis tervikuna ebausutav. Meile on kõige olulisemad tarnekindlus ja maksuameti ladus töö ka tulevikus,“ räägib maksuameti teabehaldusjuht Markku Heikura.

„Maksuamet peab aru, kuidas pärast otsuse edasikaebamist tegutseda. Kõigepealt taotleme turukohtult luba sõlmida valitud tarnijaga leping. Muus osas jätkub hankeks valmistumine plaanide kohaselt,“ selgitab Heikura.

 

Autor: Kristi Malmberg, aripaev .ee

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052