16. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nortali suurvõit tugineb omanike julgusele

Eile sai avalikuks, et Soome maksuamet valis enda pikaajaliseks partneriks Eesti-Soome IT-firma Fast-Nortal.

Soome maksuamet soovib asendada oma erinevad maksuinfo süsteemid ühega, mis võib tähendada seda, et eestlaste osalusel ettevõte saab Soomes tööd 15 aastaks. Hanke koguväärtus on umbes 226 miljonit eurot.

Tegemist on järjekordse Eestit puudutava positiivse äriuudisega, mis aitab tasakaalustada sel nädalal avaldatud esimese kvartali üllatavalt kehva majanduskasvu uudist. Eesti majanduskasv on küll aeglustunud, kuid teisalt on viimastel kuudel olnud ridamisi uudiseid Eesti ettevõtjate või Eestiga seotud ettevõtete uutest äriprojektidest ning tegevuse laiendamisest.Lisaks Nortalile on Äripäeva esikülgedele jõudnud uudised Krimelte omanikest, kes liitusid Brasiilias uue tootmisettevõtte käivitamisega. Kümmekond äriliidrit panid seljad kokku ja rajavad Venemaale pliiakude töötlemistehasesse. Toomas Annuse suurosalusega E.L.L. Kinnisvara on Leedus taas aktiivseks muutunud ja kavandab nelja suure büroomaja arendamist. Toidutööstus Maag Grupp ostis ettevõtte Soomes. Eestist pärit kolm investorite gruppi konkureerivad Leedus panga ostmise pärast. Eesti firma EPhaG osalusega Venemaa ravimitööstus sai täiendava rahasüsti USA investoritelt ja loodab nüüd jõuda ravimitega USA turule. Ravimitööstuse üks tehastest asub Tallinnas.Tarkvaraarendaja Nortali edu Soome maksuameti hankel aga näitab, et loetletud äriuudised võivad olla suure eduloo alguseks. Kaks aastat tagasi ühines Nortal (tollase nimega Webmedia) Soome tarkvaraarendusettevõttega CCC Corportaion OY. Aasta enne seda kaasas aga täiendavat kapital, ettevõtte omanikeringi tuli 110 miljoni krooniga Kesk-ja Ida-Euroopa riskikapitaliettevõte Enterprise Investors.Julgus on see oluline märksõna, millega võib Nortali tegevust iseloomustada. Priit Alamäe ja teised ettevõtte asutajad on julenud minna uutele turgudele. Praegu tegutseb Nortal 22 riigis, lisaks Euroopale ka näiteks Lähis-Idas ja Aafrikas.Alamäe on Äripäeva majanduskonverentsil Äriplaan esinedes öelnud, et teda ja teisi Nortali omanikke on kannustanud soov kasvada. See ärgitas hoogsa investeerimistegevusega jätkama ka keerulistel majanduskriisi aastatel, kui mitmed teised ettevõtjad tõmbasid tegevust pigem koomale.Samuti on Alamäe öelnud, et välisturgudele laienemine on väga kallis ning tuleb arvestada, et kui uutele turgudele suunatakse oma parimad inimesed, siis võib tagasilöök tabada ettevõtet vanadel turgudel. See on argument, miks eelistada uutele turgudele laienemisel mõne sealse ettevõtte ülevõtmist.Nortal eristub paljudest Eesti ettevõtjatest sellega, et on julgenud omanikeringi laiendada ehk kui kapitali kasvamiseks jäi väheks, siis võeti kampa finantsinvestor. Eesti ettevõtete üheks kasvupiduriks on olnud omanike kartus või pelgus uusi partnereid kaasata.Loomulikult on Nortal näide keskmisest ettevõtjast riskantsemalt tegutsevast firmast. Eilne uudis aga näitab, et seni võetud riskid on end õigustanud ja kui ongi tagasilööke olnud, siis on need jäänud viimaste aastate positiivsete uudiste varju.

Autor: Äripäev, Ave Lepik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755