4. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedukad kopeerivad TransferWise'i

Eestlaste rahvusvahelist maksete ja valuutavahetuse teenust pakkuva TransferWise'i edu on tekitanud järeletegemissoovi Leedus, kirjutab Äripäeva rahvusvaheline uudiskiri news2biz Lithuania.

Nii on ettevõtlikud Leedu noored ärimehed tulnud välja enda odava panku välistava rahvusvaheliste valuutaülekannete teenusega TransferGo. Nagu eestlasedki, on TransferGo keskendunud Suurbritannia turule. Kui TransferWise ühendab Suurbritanniat eurotsooniga, siis leedukate TransferGo on võtnud ette Leedu ja Poola, kust on Suurbritanniasse elama asunud väga palju inimesi.

Kui TransferWise on juba ületanud saja miljoni naela maksemäära, siis palju nooremal TransferGol on see seni eesmärgiks.

Mõlemaid firmasid konsulteerivad nimekad inimesed idufirmade seas. Leedukaid nõustab Greg Kidd, endine Square'i (makseteenuste firma, mis lubab krediitkaardimakseid mobiili teel) ja Twitteri konsultant.

Taavet Hinrikuse ja Kristo Käärmanni firma on seevastu võitnud näiteks PayPali asutajate tähelepanu. Eelmisel kuul selgus, et Facebooki esimene investor Peter Thiel rahastab suurpankadega võistlevat Eesti idufirmat veidi rohkem kui 4,6 miljoni euroga. Eestlaste loodud ettevõtte toetajad ootavad, et TransferWise teeks panganduses sama, mida tegi Skype kõneteenuse pakkujate turul: lööks selle uppi.

Rahvusvahelist maksete ja valuutavahetuse teenust pakkuv TransferWise valiti sel kevadel Eesti parimaks e-teenuseks.

Richard Branson on kirjutanud oma blogis TransferWise'ist ja kinnitas, et selle teenust hakkas kasutama ka mehele kuuluv Virgin Group.

"Kasvame iga kuu ligi 20%, aastas seega kümme korda. Me töötleme järjest rohkem makseid ja järjest suuremaid summasid," on öelnud ettevõtte asutaja ning kaasomanik Kristo Käärmann.

Tehnoloogiaajakiri Wired valis TransferWise'i maailma viie tähtsama panganduse valdkonna idufirma hulka. Väljaanne The Guardian valis eestlaste idufirma Londoni 20 tipptehnoloogiaettevõtte hulka.

Autor: Meelis Mandel, Rivo Sarapik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052