Autor: Indrek Kald • 7. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BSA leidis Eesti arvutipoodidest piraattarkvara pakkujaid

Sajast Eesti arvutipoe teenindajast üheksa andis kliendile juhiseid tarkvara illegaalselt hankimiseks või oli valmis litsentseerimata tarkvara ise arvutisse paigaldama, selgus intellektuaalomandi kaitse organisatsiooni BSA | The Software Alliance uuringust.

"Selline ebaseaduslik tegevus kahjustab õiguspäraselt käituvate konkurentide äri ning mõjub kahjulikult kogu riigi majandusele. Ettevõtted, mis pakuvad piraattarkvara või juhendavad seda kasutama, peavad endale teadvustama sellise käitumise tagajärgi ning astuma samme olukorra muutmiseks," kommenteeris BSA | The Software Alliance'i esindaja vandeadvokaat Kaido Uduste.

Tema sõnul ei maksa imestada, et ligi pool Eestis kasutusel olevast tarkvarast on litsentseerimata, kui juba arvutipoodides klientidele piraattarkvara pakutakse. "Oluline on kõikidele rikkumistele adekvaatselt reageerida ning vähemalt sama tähtis roll on ka tarbija harimisel. Võimalus piraattarkvara kasutades raha ja aega säästa on ebatõenäoline. Pahavaraga kaasnevate probleemide lahendamine läheb tunduvalt kulukamaks kui originaaltarkvara soetamine," lisas Uduste.

BSA | The Software Alliance korraldas tänavu esimeses kvartalis arvutipoodidesse kümneid kontrollkülastusi, et selgitada poodide seotust piraattarkvara pakkumisega.

Kontrollkülastuste tegijad tundsid huvi arvuti ja tarkvara omandamise vastu ning küsisid ka tasulise tarkvara alternatiivide kohta. Kokku üheksal korral andsid müüjad juhiseid illegaalse tarkvara hankimiseks või olid valmis selle ise kliendi arvutisse paigaldama.

Viimase aastaga pole BSA | The Software Alliance'i läbiviidud kontrollkülastuste tulemus muutunud, ka 2012. aastal oli külastatud arvutipoodidest üheksal juhul selle teenindaja valmis õigusrikkumist toime panema ning klienti õigusvastasele teele suunama.

Kõige levinumaks rikkumiseks on jätkuvalt soovituste andmine, kuidas internetist piraattarkvara saada. Illegaalse tarkvara leidmiseks soovitati ka pöörduda sõprade, tuttavate ja teiste spetsialistide poole. Ühel juhul pakkus teenindaja kliendile ise tasuta mitteametlikku operatsioonisüsteemi.

Uuringutulemuste saamiseks valiti testkülastuseks välja kokku sada arvutipoodi üle Eesti. Nende seas olid kõik suuremad kauplusteketid, aga ka väiksemad ja üksikute poodidega ettevõtted. Kontrollkülastused viidi läbi selle aasta esimese kvartali jooksul.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755