Autor: Rivo Sarapik • 12. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip: Eesti pole USA massjälitusega seotud

Eesti ei ole seotud USA massjälitusega (projekt PRISM) ega ole siinsed õiguskaitseasutused saanud sealt infot, kinnitas peaminister Andrus Ansip. 

"Eesti ei oma jurisdiktsiooni USA teenusepakkujate üle USA territooriumil. Mis täpselt selle projektiga seotud on ja missugused meie jaoks vastuvõetamatud tegevused on kavandatud või toime pandud, see ei ole mulle paraku praegu teada," kommenteeris ta täna riigikogu ees.

Eestis rikutakse põhiseadusest tulenevat sõnumisaladust peaministri sõnul vaid kuritegude ennetamiseks või tõe väljaselgitamiseks kriminaalmenetluse käigus. "Seda tehakse seadusandja poolt kehtestatud reeglite alusel," selgitas ta.

Eesti Interneti Kogukond teatas üleeile, et USA eriteenistuste PRISM-projekti raames on kogutud ja analüüsitud ka eestlaste privaatseid andmeid ning kirjavahetust.

Möödunud nädalal avaldas Briti ajaleht The Guardian dokumendid, mis näitavad, et USA valitsuse eriteenistustel on olnud PRISM-nimelise projekti raames juba aastaid piiramatu juurdepääs privaatsetele isikuandmetele, mis asuvad mitmete USA tehnoloogiafirmade serverites ja teenustes: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, YouTube, AOL, Skype, Apple.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755