Autor: Kristi Malmberg • 18. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EMT ja Elisa vaidlevad 4G üle

Kuigi EMT teatas täna, et on katnud 4G leviga 95% Eestist, väidab Elisa, et vähemalt 20% on veel katmata.

Elisa tellitud EMT LTE800 võrgu mõõtmised näitasid, et EMT 4G mobiilse interneti võrgu katvus oli 17. juuni õhtu seisuga vähem kui 78% kogu Eestist, kuigi litsents nõudis katvust 95%. Kohati, nt Hiiumaa ja Saaremaa, on katmata koguni kolmandiku ulatuses, teatas Elisa. Mõõtmistel ei õnnestunud signaali üldse tuvastada Audru, Tõstamaa, Sangaste, Ikla, Häädemeeste, Külitse, Tõrvandi jmt piirkonnas – signaal oli null.

EMT teatas täna, et on vastavalt sagedusloa saamisel võetud kohustusele katnud 16.juuniks 4G/LTE leviga 95% Eesti territooriumist. 29.mail võitis EMT sagedusloa ning alustas 4G/LTE võrgu ehitamist.

Tehnilise Järelevalve Amet mõõtis aprillis mobiilse interneti teenuse kvaliteeti suuremates asulates üle Eesti, et anda tarbijale objektiivset infot teenuse levialade ja andmesidekiiruste kohta. Parima tulemuse saavutas EMT, kelle mobiilse interneti kiirused olid oluliselt paremad kui konkurentidel.

Elisa tellitud mõõtmine näitas, et vastavalt litsentsitingimustele on EMT üles pannud küll 199 vajalikku tugijaama, kuid mobiilse interneti kiirus on vähemalt 22%l Eestimaast alla litsentsitingimustes nõutud 5 Mbiti sekundis ning levitugevus ei vasta täna õhtuse seisuga rohkem kui viiendikul Eestimaast litsentsitingimustele. “Mõõtmisi alustasime 17. juuni südaöösel 00.01, mil litsentsiga nõutud katvus pidi olemas olema ning sõitsime kuue ekipaažiga läbi üle 5500 kilomeetrit. Pilt on täpne ja põhjalik – augud on suured," rääkis mõõtmisi teostanud Pemetel OÜ juhatuse esimees Priit Roosipuu.

“EMT võitis sageduslubade konkursi just seetõttu, et lubas Tehnilise Järelevalve Ametile (TJA) LTE800 võrgu valmis ehitada lubatud tähtajaks, mis oli Elisa hinnangul juba ette ilmselgelt ebarealistlik,” selgitas Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen. “Lubamatud puudused võimaldavad TJA-l EMTilt litsentsi ära võtta. LTE800 sagedused on operaatoritele väga tähtsad ning seepärast suhtusid osalejad sellesse võistlusse ka tõsiselt. Võitjaks pidi saama see, kes lubab kõige kiiremini välja ehitada Eestit katva 4G mobiilse interneti leviala. Praegu aga paistab nii, et konkurss võideti ebaausalt. Loodan, et TJA reageerib kiirelt ja otsustavalt.“

Majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse kohaselt pidi litsentsikonkursi esimese etapi võiduks mobiilioperaator pakkuma välja kuupäeva, milleks on püstitatud võrk, kus on vähemalt 199 LTE800 tugijaama, mis katavad 95% Eestimaa territooriumist LTE800 mobiilse interneti levialaga ning kus võrgu pakutav teenus tagab kliendile andmeedastuskiiruse vähemalt 5 Mbiti sekundis kogu väljaehitatud leviala ulatuses.

EMT pakkus selleks kuupäevaks 16. juunit, Elisa 26. juulit ning Tele2 20. detsembrit. Järgnevad LTE 800 MHz sagedusload antakse enampakkumise konkurssidel välja ajaliselt hiljem ning neis on märkimisväärsed geograafilised piirangud, mis kehtivad osaliselt isegi kuni 2015. aasta juunini. Need piirangud aeglustavad tunduvalt järgmiste konkursside võitjate võrgu välja arendamise tempot – seega oleks esimese loa saajal konkurentide ees oluline edumaa.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474