Autor: Peep Talimaa • 19. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aruande esitamata jätmisel uut aastat ei alusta

Lugesin huvi ja üllatusega 18. juuni Äripäevast justiitsminister Hanno Pevkuri arvamust, et majandusaasta aruannete esitamise süsteem toimib ja aruannete mitteesitamine pole laialdane probleem; et tegemist on üksikute näidetega, kirjutab Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel.

Ma ei ole sellega nõus. On küll probleem. Isegi väga suur probleem. Eesti ministrid näitavad väliskülalistele uhkusega, kuidas meil saab 15 minutiga ettevõtte asutada, ja kuidas kogu ettevõtetega seotud aruandlus on elektrooniline. Kuid jätavad targu mainimata, et meil on õigeaegne ülevaade vaid veidi üle poolte äriregistri aruandekohustuslaste tegevusest. Viiendik Eestis registreeritud ühingutest, sh ettevõtetest ei esitagi oma aruandeid.

Mida siis teha? Üks variant oleks kaaluda majandusaasta aruannete esitamise kontrolli üleandmist maksu- ja tolliametile, kes tänagi teostab lisaks 70 000le äriühingule teatud ülevaadet tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste tulude ja nende kasutamise üle. Kusjuures probleem polegi mitte niivõrd usulistes ühendustes, kui just ettevõtete, äriühingute aastaruannete õigeaegses esitamises.

Äriühingute portfelle haldavatel maksuhalduritel tuleks lihtsalt juurde üks tähtaeg, mida jälgida ja mille rikkumisel tegutsema asuda. Tegutsemine võiks hõlmata ka trahve ja muid sanktsioone enne ühingu kustutamisega alustamist.

Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel pakub välja võimalusi, kuidas majandusaasta aruannete õigeaegset esitamist tõhusamalt korraldada. Nende kohta saab lähemalt lugeda tänase Äripäeva paberlehest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052