Autor: Rivo Sarapik • 21. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Politsei hakkab kiiremini protokolle vormistama

Politsei hakkab augustist liiklusrikkujatele protokollide vormistamiseks kasutama videosalvestust.

Kui seni kulus politseiametnikul ühe väärteo protokolli vormistamiseks umbes 30–40 minutit, siis väärteomenetluse seadusemuudatuse tulemusena lüheneb see aeg videotõendi kasutamise abil 20 minutile. Hinnanguliselt vabaneb sellega aastas 70 000 töötundi protokollide vormistamise arvelt. „See väga oluline seadusemuudatus võimaldab meil politseijõude tunduvalt otstarbekamalt kasutada ning suunata jõudu ja tähelepanu sinna, kus neid kõige rohkem vaja on – korrakaitsesse ja liiklusjärelevalvesse,“ ütles siseminister Ken-Marti Vaher.

Seni ei olnud väärteomenetluses võimalik videosalvestist ilma täiendava protokollimiseta tõendina käsitleda. Nüüdsest on võimalik võtta videosalvestis vaidluste puhul kaaluka tõendina arvesse ja sellega asendada märkimisväärne hulk kirjalikke protokolle.

Politsei- ja piirivalveameti liiklusjärelevalve üksustes hakatakse videotõendit kasutama alates aasta augustist. Paljudes patrullautodes on rikkumise audiovisuaalset fikseerimist võimaldavad seadmed juba olemas.

Lisaks väärteomenetluse seaduse muudatusele on praegu politsei poolt testimisel e -välimenetlus, mis annab võimaluse politseinikel koostatavad protokollid ja materjalid registreerida koheselt autos asuvas arvutis vastavasse elektroonilisse infosüsteemi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755