Autor: Indrek Kald • 14. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välismaalaste tööletulek Eestisse lihtsustub

Valitsus lihtsustab oma määrusega välismaalaste tööletulekut Eestisse.

Eelnõuga tehakse välismaalaste seaduse ja isikut tõendavate dokumentide seaduse muutmise ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise rakendamiseks muudatused kuues määruses. Muudatuse eesmärgiks on soodustada nende välismaalaste Eestisse saabumist ning lühiajaliselt Eestis viibimist või elama asumist, kes panustavad siin ühiskonna arengusse.

Eelnõuga kaotatakse tööloa taotlemise ning selle menetlemist puudutav regulatsioon, kuna õppimiseks elamisloa saanud välismaalane ei vaja alates selle aasta 1. septembrist töötamiseks täiendavalt tööluba.

Töötukassast loa taotlemisel kaotatakse nõue esitada andmed selle kohta, milliste töövahendusega tegelevate asutuste poole tööandja pöördus, kus ta tööpakkumise avaldas ning kui kaua on tööandja otsinud sobivat töötajat Eestis. Tööandja peab edaspidi esitama vaid põhjenduse, miks ta soovib välismaalast tööle võtta, ning kinnitama, et on otsinud sobivat töötajat ka Eestist.

Seaduse muudatuse kohaselt on alustaval ettevõttel 1. septembrist võimalus Eestisse tuua tippspetsialiste lihtsustatud korras ka juhul kui äriühing, kuhu välismaalane tööle asub, on olnud Eestis registreeritud vähem kui 12 kuud ja alustab tegevust riigi või erainvesteeringu toel, olles saanud riigilt või finantsinspektsiooni tegevusloaga erafondivalitsejalt investeeringu või laenu või toetuse mõnest riiklikust toetusmeetmest.

Eelnõuga sätestatakse, et sellel alusel tippspetsialisti lühiajalise Eestis töötamise registreerimiseks esitab tööandja politsei- ja piirivalveametile andmed selle kohta, kas äriühing, kuhu välismaalane tööle asub, alustab tegevust riigi või erainvesteeringu toel.

Eelnõuga sätestatakse samuti, et taotlustele lisatavate dokumentide koopiad (nt haridust või töökogemust tõendava dokumendi koopia) võib taotleja edastada haldusorganile ka elektrooniliselt. Dokument digitaalallkirjastatakse, millega taotleja kinnitab dokumendi koopia vastavust originaalile ning et seda ei ole võltsitud.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755