Autor: Vilja Kiisler • 17. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtja: EAS tuleb kinni panna

Edicy ja Fraktali juht Tõnu Runnel ütles laupäeval Paides arvamusfestivalil, et toetused on kurjast ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) tuleks kinni panna.

"Turg on isereguleeruv mehhanism," rääkis Runnel. "Toetused on kurjast, sest süsteem tõmbab ligi puuke, ja nii muutub toetusmeede farsiks. Tulusam on turu kaudu reguleerimine. Ma ei ütle, et peaks üldse lõpetama mittetulundusühingute (MTÜ) toetamise. Aga EAS tuleks küll kinni panna ja saata sealsed targad inimesed  korralikesse ametitesse. Tuleb lõpetada see farss: raha jagamine selle eest, et sa oled võimeline kirjutama 550 lehekülge värddokumente."

Reformierakondlasest riigikogulane, ettevõtja Andrei Korobeinik väitis, et kui EAS kinni panna, siis läheb see raha mujale, sest EAS ei jaga Eesti maksumaksja raha. Runnel vaidles vastu: "See on ikkagi  maksumaksja raha, ainult et Euroopa maksumaksja raha."

Arutelus traditsioonilise, st kasumit teeniva ja sotsiaalse ettevõtluse suhete üle märkis Runnel, et kõige rohkem kasu toob iseregulatsioon. "Inimesed hääletavad jalgadega," leidis ta. "Pole mõtet vastandada sotsiaalset vastutustunnet ja kasumit, st traditsioonilist ettevõtlust." 

Runnel sõnas, et MTÜ elab kas sisemisest põlemisest või toetustest, mis makstakse endale palkadeks. Enesele märkimisväärselt suure palga maksmise halbu näiteid on MTÜdes tema  sõnul rohkem kui traditsioonilistes ettevõtetes.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052