5. september 2013
Jaga lugu:

Sündis äriajaloo suuruselt kolmas tehing

Esmaspäeval sai teoks maailma äriajaloo suuruselt kolmas tehing, kui Briti telekomihiiglane Vodafone müüs 130 miljardi dollariga 45protsendilise osaluse USA suurimas mobiilioperaatoris Verizon Wireless teisele osanikule Verizon Communications.

Müügist saadud tulu tagastab Vodafone suures osas aktsionäridele ning investeerib sõna otseses mõttes iseendasse, edendades praeguseid võrke ning laiendades äritegevust. 

Vodafone'i juht Vittorio Colao ütles CNBC-le, et 84 miljardit dollarit 130 miljardist tagastatakse investoreile raha ja aktsiate näol. 9,3 miljardit dollarit investeeritakse projekti "Kevad", mille eesmärk on kiirendada 4G võrgu ehitamist ning suurendada kiirema interneti nimel investeeringuid kaabelvõrgustikku.

"See on väga suur tehing. Meil on hea meel, et saame suure osa tehingu summast aktsionäridele tagastada. Kuid isegi ülejäänud summa on piisav, et aidata meil kiirendada oma strateegiat," ütles Colao.

Verizoni juhi Lowell McAdami sõnul annab Verizon Wirelessi väljaostmine neile suurema eelise telekomisektoris, kus aastatega on konkurents üha rohkem kasvanud. "Vaadates seda, kuidas äritegevus on aastatega suurenenud, on see arvatavasti kõige väärtuslikum võrgusideüksus maailmas. Me arvame, et see on hea võimalus ja kui keegi peaks muret tundma, siis on see T-Mobile ja Sprint."

Macquarie Groupi hinnangul müüs Vodafone enda osaluse õigel ajal ning Verizonile annab see suurema konkurentsieelise Ameerika turul, kus on traadita seadmeid rohkem kui inimesi. "Traadita seadmete turul võib kasv takerduda, kuna sektor seisab silmitsi karmima regulatsiooni ja turu küllastumisega," ütles Bloombergile Macquarie analüütik Guy Peddy.

Millised on teised selle aasta telekomisektori suurtehingud, loe tänasest Äripäevast.

Autor: Rainer Saad, Indrek Kald

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt