11. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käibemaksukontrolli uuendused vähendavad bürokraatiat

Eelmisel nädalal maksupettuste valitsuskomisjoni heakskiidu saanud käibemaksukontrolli süsteemi uuendamise eesmärk on vähendada bürokraatiat ja piirata kontrollikoormust ettevõtjatele. Meie kohtumistel ettevõtjatega tuleb alati varem või hiljem teemaks maksukontrolli käigus paberite esitamine kui tülikas ja aeganõudev lisakohustus. Muudatusega soovime selle kaotada, kirjutab maksu- ja tolliameti juht Marek Helm.

Ettevõtjatel peab olema ülevaade oma arvetest ka praegu. Ei ole vaja erilist IT-võimekust, et kanda teatud parameetritega arvete andmed igakuiselt esitatavale käibedeklaratsiooni lisale. Loomulikult on andmekaitse üks olulisemaid aspekte, millele pöörame eraldi tähelepanu.

Uus süsteem annab tõuke ka e-arvete levikule. Praegu on iga paberarve kulu hinnanguliselt 1 euro ja neid kulusid saab vähendada vaid üleminekul e-arvetele.

Petturitel muutub keerukamaks lisada oma raamatupidamisse arveid, millel näidatud müüja ei ole tehingust teadlik või keda pole olemaski. Müüja vaatenurgast muutub aga raskemaks jätta müügitehingud näitamata, sest ostja huvi on selle tehinguga enammakstud käibemaks tagasi saada.

Igal aastal jääb varimajanduse tõttu saamata hinnanguliselt 220 miljonit eurot käibemaksu. 72 000 käibemaksukohustuslasest 9700 ei maksagi sisuliselt käibemaksu ning 34 000 ettevõtet ehk ligi pooled maksid vaid umbes 8% kogu laekuvast käibemaksust. Umbes poole laekuvast käibemaksust maksavad 443 ettevõtet.

MTA saab aastas ca 411 000 käibemaksu tagastusnõuet. Põhjalikumalt kontrollime 5% nõuetest. 130 ametniku töö tulemusel jätsime eelmisel aastal tagastamata 25 miljonit eurot (tagastasime 1,1 miljardit). See tähendab, et mitte alati ei küsita käibemaksu tagasi põhjendatult.

Tagastusnõude alusetut kinnipidamist ei ole ausatel ettevõtetel karta, sest ca 95% tagastusnõuetest lahendatakse tavaliselt kolme päeva jooksul. Tagastusnõude täitmise tähtaega pikendatakse üksnes nendel juhtudel, kui ametil tekib kahtlus, et süsteemi kuritarvitatakse.

Ettevõtjate organisatsioonid on toetanud meie valikut panustada tehnoloogilistesse lahendustesse. Meile on igapäevasteks partneriteks paljud ausad ettevõtjad, kelle huvi on vähendada maksupettusi ja kes panustavad oma aega, et meiega koos lahendusi välja mõelda.

On tõsi, et hetkel ei oska me veel uuenduse võimalikku maksumust öelda, kuid oleme alles etapis, kus uuendusele on antud põhimõtteline nõusolek. Meie järgmisteks sammudeks ongi töötada välja konkreetne tegevusplaan ja eelarve, mida teeme koostöös rahandusministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning ettevõtjatega.

Autor: Peep Talimaa, Marek Helm

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052