12. september 2013
Jaga lugu:

Mindaugas Ubartas: Nokia hukutas moehullus

Nokial olnud kuulsusrikkaid aastaid. Juhtimisraamatud kirjutasid Nokia julgest otsusest hüljata tele, kummikud ja rehvid ning hüpata telefoni ja võrguseadmete tootmise ärisse. Ajal, mil see otsus tehti, tundus see täiesti hullumeelne, meenutab Tele2 Eesti juht Mindaugas Ubartas.

Lugu lõppes Microsofti rüpes. Nüüd avaldab igaüks arvamust, mis läks valesti ja miks. Tagantjärele on lihtne tark olla.

Minu meelest muutus telefoniäri tehniliste lahenduste ärist moeäriks. Selle muutuse ohvriks osutus ka Motorola. Ericsson ühendas jõud Sonyga, et telefonitootmist järele aidata, Siemens jättis selle haru BenQle. Kõigil neil ettevõtetel on tohutu suured tehnilised kogemused ja oskused, kuid areng seadis keskmesse moe, milles insenerid ei ole paraku just kõige kõvemad tegijad.

Minu meelest oli Põhja töösturite poolt õige otsus jääda püsima selle juurde, milles nad on parimad: ratsionaalsus, täpsus, inseneritöö ja innovatsioon. Ericsson ja NSN toodavad väga häid võrguseadmeid. Mis saab Microsoftist ja Nokiast? Microsoft pole moeäris kunagi olnud ja ma pole kohanud inimest, kelle meelest oleksid nende tooted lahedad ja seksikad (erinevalt Apple’i omadest). Samas ei näe, et ma trend toimiks teistpidi, moest tehnika poole, nii et Microsoftil on tarvis tohutult pingutada, et telefoniäriga lendu tõusta. Soovin neile siiski õnnestumist, sest liigne kontsentreerumine teeb nii operaatorite kui tarbijate elu keeruliseks. Konkurents paneb lõpuks asjad paika.

Autor: Vilja Kiisler, Mindaugas Ubartas

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee