Autor: Ave Lepik • 24. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedu libakõnede tegija peeti Tallinnas kinni

Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse uurijad pidasid reede õhtul kinni 21-aastase leedulanna, keda kahtlustatakse samal päeval vanainimeselt 4000 euro välja petmises.

Läinud reedel kella 17 ajal helistati Leedu numbrilt ühte Põhja-Tallinna korterisse, helistajad tutvustasid end Leedu ametnikena ning teatasid, et telefonile vastanud vanainimese poja süül on Leedus juhtunud liiklusõnnetus. Kriminaalasja vältimiseks nõudsid helistajad 5000 euro tasumist. Rahale tuli peagi järele Leedu kodanikust naine, kellele kannatanud maksid 4000 eurot.

Raha tasumise järel pöördusid kannatanud politseisse. Sama päeva õhtul pidasid politseinikud leedulanna Tallinna kesklinnas kinni. Sama naist on alust kahtlustada veel vähemalt kahes sarnases kuriteos. Laupäeval võttis kohus naise eeluurimise ajaks vahi alla.

„Sarnast skeemi on erinevad kelmid kasutanud mitme aasta vältel. Kuigi politsei on viimastel aastatel tabanud 20 samal põhimõttel tegutsevat kelmi, ei ole sarnased telefonikõned veel kahjuks lõppenud,“ märkis Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse juht Roger Kumm. Talituse juhi sõnul tutvustavad kõne teinud kelmid end vahel politseinikena, vahel teiste ametnikena. „Oluline on meeles pidada, et liiklusõnnetuse korral sellist telefonikõne päris ametnik kunagi ei teeks.“

Kumm rõhutas, et sellise telefonikõne korral tuleb kohe võtta ühendust politseiga ning lähedasega, kes on väidetavalt liiklusõnnetusse sattunud. „Samuti tasub võimalusel talletada number, millelt teile helistati. Kui kohtute mingil põhjusel skeemis osalejaga, tuleks ka tema välimus võimalikult täpselt meelde jätta.“

Valdav osa kannatanutest on siiani olnud vanemas eas ning rääkinud emakeelena vene keelt. „Kindlasti tasub kõigil noorematel inimestel, kes on selle skeemi kohta kuulnud, rääkida sellest põhjalikult oma vanemate või vanavanematega ning veenduda, et nad on aru saanud, kuidas tuleks sellise kõne korral käituda,“ ütles Kumm.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755