Alyona Stadnik • 26. september 2013
Jaga lugu:

Keskerakond kaebas e-hääletuse Euroopa Inimõiguste Kohtusse

Eesti Keskerakond esitas kaebuse Euroopa Inimõiguste Kohtusse (EIK) seoses 2011. aastal toimunud Riigikogu valimistel kasutatud e-hääletuse süsteemiga saamaks selle kohta EIK õiguslikku hinnangut.

Avalduses märgitakse, et 2011. aasta Riigikogu valimistel kasutatud e-hääletuse süsteemi ebaturvalisus tõestati noore IT huvilise poolt meedia vahendusel ning OSCE/ODIHR ekspertidele, et e-hääletamise tarbeks loodud valijarakendus oli hõlpsasti manipuleeritav selliselt, et ei hääletaja ega ka Vabariigi Valimiskomisjon (VVK) ei saa manipuleerimisest mitte mingilgi viisil teada.

EIK-le  põhjendatakse, et Inimõiguste Ülddeklaratsiooni kohaselt on igaühel õigus kas vahetult või vabalt valitud esindajate kaudu võtta osa oma riigi valitsemisest ning teha seda läbi valimiste üldise ja võrdse valimisõiguse alusel salajase hääletamise teel või muul vaba valimisõigust tagaval hääletusviisil.

„Eesti Keskerakonna arvates ei vasta tänane e-hääletuse õiguslik regulatsioon ja e-hääletuse korraldus Eesti Vabariigi põhiseadusele. E-hääletuse süsteem sisaldab väga suuri turvariske. Elektroonilise hääletuse süsteemi läbipaistmatus õõnestab nii valimistulemuste kui ka kogu avaliku võimu usaldusväärsust,” selgitas erakonna peasekretär Priit Toobal kohtu poole pöördumise põhjusi.

„Meie eesmärgiks kaebuse esitamisel on saavutada olukord, kus Euroopa Inimõiguste Kohus tuvastab avalduse esitaja avalduses toodud faktide osas konventsiooni õiguste rikkumise ning annaks e-hääletamise osas omapoolse õigusliku hinnangu,“ lõpetas Toobal.

 

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt