Autor: Romet Kreek • 2. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Investorid tahavad Gatesi lahkumist Microsofti nõukogust

Kolm 20st suurimast Microsofti aktsionärist soovivad, et nõukogu survestaks Bill Gatesi lahkuma nõukogu juhi kohalt, kuna ta olevat muutunud ettevõtte arengu piduriks, kirjutab Reuters.

Kui Microsofti juht Steve Ballmer on juba aastaid olnud investorite surve all, et ta parandaks ettevõtet ja selle aktsia hinda, siis nüüd on esmakordselt kolm aktsionäri võtnud ette rünnaku ettevõtte asutaja Gatesi vastu, kes on tehnoloogiamaailma üks respekteeritumaid ja mõjukamaid tegelasi.

Kolmele investorile kuulub kokku enam kui 5% Microsofti aktsiaist. Gates on Microsofti suurim aktsionär. Talle kuulub 4,5% 277 miljardi dollarilisest ettevõttest.

Need investorid kardavad, et Gates blokeerib uute strateegiate vastuvõtmist ja piirab uue juhatuse esimehel oluliste muudatuste tegemist. Iseäranis ei ole nad rahul Gatesi rolliga erikomitees, mille eesmärk on leida Ballmerile mantlipärija.

Neile ei meeldi ka see, et Gates, kes tegeleb valdavalt filantroopiaga, omab ettevõttes oluliselt suuremat sõnaõigust kui tema kahanev aktsiaosalus lubaks. 1986. aastal kuulus Gatesile 49% Microsoftist. Etteteatatud plaani kohaselt müüb ta igal aastal umbes 80 miljonit Microsofti aktsiat. Ses tempos jätkates pole tal enam ettevõttes osalust 2018. aastal.

Jutud sellest, et aktsionärid tahavad Gatesi lahkumist, on tekitanud investorites vastakaid arvamusi.

"Seda oleks pidanud tegema ammu," ütles HighMark Capital Managementi portfellihaldur Todd Lowenstein. "Asendades vana kaardiväe kellegagi, kes näeb asju uute silmadega, pakuks hapniku, mida on vaja ettevõtte strateegia hindamiseks."

Kuid Fort Pitt Capital Groupi analüütik Kim Caughey Forrest ütles, et Gates peaks mängima senisest suuremat rolli ettevõttes. "Minu arust puudub Microsoftis tehnoloogia visionäär," ütles ta. "Gates sobiks seda kohta täitma."

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052