Autor: Raivo Sormunen • 2. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TransferWise'i omanikud murravad teed USA turule

Ülisoodsaid rahaülekandeid pakkuv Eesti idufirma Transferwise võib heal juhul jõuda paari kuu jooksul oma teenusega ka USA turule, kirjutab sotsiaalmeedia uudistele spetsialiseerunud mashable.com.

Skype`i esimene töötaja Taavet Hinrikus ja ta äripartner Kristo Käärmann saabusid eelmisel nädalal New Yorki, et teha ka ameeriklaste jaoks Transferwise teenus kättesaadavaks. Enne seda on vaja aga saada eraldi luba igas viiekümnes USA osariigis.

2010. aastal loodud tehnoloogiafirma teenuseid saab hetkel kasutada suuremas osas Euroopas. Lisaks ka näiteks Austraalias, Uus-Meremaal ja Indias.

TransferWise`i ärimudel seisneb selles, et ettevõte keskkond aitab veebis kokku viia inimesed, kes soovivad mingit konkreetset valuutat osta inimestega, kes soovivad seda müüa ja vastupidi.

Kunagi Deloitte`i ja PricewaterhouseCoopers`i  palgal töötanud Käärmanni sõnul pole nende kliendid eriti teadlikud inimeste kaasamise (crowdsourcing) aspektist, mis teeb teenuse osutamise võimalikuks. Enamike jaoks on oluline raha ülekannete garanteerimine ja odavus. „Pangad võtavad valuuta vahetusteenuse pealt võrreldes ametliku kursiga tihti umbes 3% endale.“

Kuni 200 naela või 200 euroni maksab vahetusleping TransferWise`i kliendile aga vaid 1 nael või 1 euro, sealt edasi 0,5% tehingu maksumusest. Mingeid muid kulusid (valuutavahetamine) tehinguga ei kaasne.

TransferWise on suutnud oma ideed ülihästi müüa ka maailma tuntumatele ingelinvestoritele. Nii on ettevõttesse raha pannud PayPali kaasasutaja Max Levchin ja Facebooki esimene rahastaja Peter Thiel.

Käärmanni sõnul saadavad 10-15% inimesi igal aastal raha välismaale.

Ta ütleb, Western Union suudab näiteks saata raha Nigeeriasse märgusõna peale, et saatke see sinna sinisesse hütti. Seega nad ei püüdle kogu turu hõivamise nimel, aga Käärmann on kindel, et TransferWise suudab Western Union`lt turuosa võtta.

Äripäev hindas täna poelettidele jõudnud Rikaste TOPis TransferWise`i väärtuseks 30 miljonit eurot ning sellega pääsesid esmakordselt Eesti esirikaste edetabelisse ka Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755