Autor: Ave Lepik • 11. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIA hoiatab: petturid õngitsevad e-posti paroole

RIA infoturbeintsidentide käsitlemise osakonnani (CERT-EE) on täna jõudnud palju sõnumeid juhtumitest, kus Eesti internetikasutajatelt proovitakse välja petta e-posti kasutajanime ja parooli.

Inimestele saadetakse kohmakas eesti keeles e-kiri, milles suunatakse nad postkasti mahu suurendamise ettekäändel täitma veebivormi webs.com keskkonnas.

Tavaliselt soovivad pahalased sellise kampaaniaga pääseda ligi võõrastele meilikontodele ja levitada omakorda rämpsposti, saata kontoomaniku nime alt petukirju või kasutada e-posti sotsiaalvõrgustikes identiteedi varastamiseks.

RIA tuletab meelde, et ükski tõeline IT-osakond, e-posti keskkond, pank ega muu e-teenuse pakkuja küsi kunagi teie parooli meili teel. Samuti ei suuna nad kliente neid andmeid koguvale veebilehele, millel pole teenuse osutajaga mingit pistmist (sellele viitab punaselt allajoonitud veebilehe aadress kuvatõmmisel).

Neil, kes kirjale reageerisid ja oma parooli veebivormi kaudu teele panid, tuleb kohe oma e-posti parool muuta.

Õngitsusleht asub välismaise teenusepakkuja serveris. CERT-EE on esitanud õngitsuslehe majutajale taotluse veebileht eemaldada.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474