18. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas Jobsil oli odava iPhone'i osas õigus?

Kallimat tarbeelektroonikat odavale eelistanud Apple'i kaasutajal Steve Jobsil võis firma hiljutise (eba)edu järel ikkagi õigus olla.

Eelmine kuu tutvustas Apple'i tegevjuht Tim Cook värvilist, plastikust tagusega iPhone 5c-d, mis odavama hinna juures pidi võitma firmale hulganisti uusi kliente, kirjutab Bloomberg. Praegu tuleb aga välja, et inimesed on rohkem huvitatud kallimast ja uuemate vidinatega iPhone 5s-st.

Viimase kahe nädala jooksul läbi viidud kolm küsitlust on näidanud, et kallima mudeli müük on ületamas odavamat versiooni suhtega kaks ühele. Maaklerfirma KGI Securities alandas iPhone 5c neljanda kvartali müügiprognoosi kolmandiku võrra ning jaemüüjad nagu Walmart ja Target on alandanud telefoni hinda. Wall Street Journal kirjutas, kuidas Apple on tarnijatele andnud käsu vähendada tootmist kolmandiku võrra.

Inimesed ei ole Ühendriikides ostmas 99 dollarit maksvat telefoni vaatamata Apple'i tugevale reklaamikampaaniale. Odavam mudel, mis on sisuliselt plastikusse pakendatud iPhone 5, maksab 100 dollarit vähem kui iPhone 5s, mida müüakse oluliselt rohkem. See pole muidugi ilmtingimata halb Apple'ile, kes kallima telefoni pealt teenib oluliselt priskemat kasumimarginaali.

"Apple'i kliendid on endiselt huvitatud saama kvaliteetfirmalt kvaliteettooteid," ütles Bloombergile Oracle Investment Researchi analüütik Laurence Balter. "Kui midagi, siis 5c on ebaõnnestunud katse rahuldada masse. Apple peaks keskenduma ikkagi kallima otsa turule ning laskma Samsungil võtta turu alumine ots."

Seni on vähemalt iPhone 5s müük läinud enneolematult hästi, mis peaks tasakaalustama võimalikku 5c kehva müüki. Apple müüs avanädalavahetusega rekordilised 9 miljonit iPhone'i ning enamikes kohtades kulub endiselt 5s kättesaamiseks mitu nädalat.

Eestisse, nagu ka Soome ja Rootsi, jõuab uus iPhone 5s ja 5c ametlikult müüki järgmine nädal, 25. oktoobril.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755