16. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Superkangelaste ülikool õpetab läbi lööma

Ettevõtlikud Eesti noored käivad Räniorus õppimas, kuidas ettevõtlusmaailmas läbi lüüa, ning kontakte loomas selliste tuntud ärimeestega nagu Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg ja Steve Jürvetson.

"Sel suvel osalesin Draper University suveülikoolis Silicon Valley's, see oli üks parimaid perioode minu senise 23 aasta jooksul," alustas Maili Põrh, kelle suurimaks huviks on ettevõtlus ja adventure capitalism - investeerimine alustavatesse start-up'idesse.

Tänavu talvel märkas Põrh Bloombergis intervjuud Draper University suveülikooli asutaja Tim Draperiga, kes tutvustas võimalust õppida Silicon Valley's. Jäi vaid kooli kodulehel küsimustik täita, vastata, millise superkangelasena end tütarlaps näeb, ning vastust ootama jääda. Põrh tõdes, et küsimustik oli kõike muud kui tavaline sisseastumisavaldus. Kahe nädala pärast tuli positiivne vastus ning nädal pärast Estonian Business Schooli (EBS) lõpetamist 13. juunil oli Põrh juba USAs end proovile panemas.

Mailil aitas küsimustikku täita Alan-George Pavlov, kes lõpetas Draper University esimese lennu. Pavlov soovitas kirjutada lühidalt ja enesekindlalt, mõlemad noored said täisstipendiumi. Lisaks Põrhile Pavlov veel kaks tuttavat poole stipendiumiga ülikooli aidanud.

Kooli jõudes jagatakse õpilased terveks kursuseks nelja-viide gruppi, mille liikmete ülesanne on üksteist abistada, juhtida ja suunata.

Noored rääkisid, et Draper University kultuur põhineb ühel asjal - edu võtmeks on teha kõike kümme korda jõulisemalt, energilisemalt ning usinamalt.

Ülikool muutis Põrhi sõnul tema perspektiivi - varasemad utoopilised ideed tunduvad peale Draper Universityt tehtavad ning küsimus on pigem selles, kust leida inimesed ja vahendid.

Kerstin Karu, kes samuti end proovile pani märkis, et on nüüd varasemaga võrreldes ambitsioonikam ega vannu raskustele kergesti alla. Ta kirjeldas, et Räniorus oldud aja jooksul õppis ta oma ala parimatelt, kes ei olnud kitsid leitud eduvalemit jagama. Karu rõhutas, et kasutas iga võimalikku juhust, et uusi tutvusi leida ning nii õnnestus kuue nädala jooksul asjalik tutvusringkond luua, sealhulgas äripartner leida.

Pavlov, kes on varemgi USAs õppinud, kinnitas samuti, et kogemus andis peamiselt kontakte riskikapitalistide ning oma ala spetsialistide hulgast, uusi sõpru maailma erinevatest nurkadest ning usu, et kõike on võimalik teha ja alustada pea ei millestki.

Draper University kogemus tõi Pavlovi ta endi sõnul ka reaalusesse tagasi, näidates, et "start-upid" ja Silicon Valley natukene muinasjutulik keskkond on mingi etapini üks suur mull. Ta selgitas, et paljud tooted ja teenused mis on saanud mitmetes miljonites riskikapitalistide poolt investeeringuid panevad pead sügama ja mõtlema, miks üksi riskikapitalist niipalju raha põletada soovib. "Kui oskad müüa ja leiad õiged inimesed, antakse raha kergekäeliselt," ütles Pavlov. Ta lisas, et suveülikooli asutaja Tim Draperi ja tema partneri Steve Jürvetsoni investeeringuid uurides on näha, et nad ei tegele jamaga, ent prahti liigub tema sõnul palju.

Pavlov tõi Warren Buffeti näite, taksojuhtide investeerimisest kui viitest mingit sorti majanduslikule mullile ning nentis, et start uppidele kehtib sama tõde. "Täna on tänaval iga teine mees juba startupi mees," nentis ta.

Põrh rõhutas, et suveülikool ei ole ainult võimaluse enesearenguks ning uuteks väljakutseteks vaid ka võimalus saada finantseering oma start-up'ile või ideele. Leida kontaktid teiste õpilaste seast.

Põrh kinnitas, et suveülikool ei ole ainult rikaste vanemate võsukestele - jagatakse ka stipendiume. Ühe kuue nädalase kursuse hind on 9,500 USD kursuse. Stipendiume saamine on Põrhi sõnul üsna tõenäoline kui kandidaat on loominguline ja ambitsioonikas, eriti soositakse tema sõnul naissoost kandidaate.

Piletid San Franciscosse ja söögikulud tuleb õpilasel endal katta. Elamine, hommikusöök, koolivahendid on õppemaksu või stipendiumi sees. Põrh soovitab arvestada 1000€ sõidupiletiteks ja 1000€ söögi jaoks nentides, et ise küpsetamise võimalused on köögi puudumise tõttu kehvad.

Eesti noortele pakub stipendiumi, ulatuses 5000 dollarit, Eesti juurtega Hotmaili loomisel abiks olnud Steve Jürvetson.

KOMMENTAAR: Noorte meeldejäävaimad seigad Draper UniversitysMaili Põrh

Iga seal veedetud päev oli eriline. Iga päev sai tuttavaks mõne järjekordse ettevõtja, investori, leiutajaga nagu näiteks Zappos CEO Tony Hsieh, Spectrum'i autor ja Bill Clintoni endine arst Dean Ornish, "Etherneti isa" Robert Metcalfe, eesti juurtega investor Steve Jurvetson. Küll aga üks päev oli vaja leiutada viis, kuidas muna 8. korruselt turvaliselt maa peale visata. Võitis meeskond, kellel kõige rohkem mune terveks jäi. See oli väga loominguline ja testis meie praktilisi oskusi aga ka füüsikalisi teadmisi.

Kerstin Karu

Üks värvikamaid juhtumisi leidis kahtlemata aset ellujäämisnädala jooksul. Olgu öeldud, et vilistlased ellujäämiskursusest eriti rääkima ei kipu, sest see on niivõrd ainulaadne kogemus, et oli meie ühine otsus see saladuseks jätta. Olime parasjagu matkal ja jõudnud värskelt otsaga vana jõeoruni, mis oli nii võssa kasvanud, et sealt ei oleks ka hea tahtmise juures ennast kuidagi läbi murdnud. Korraga ulatati meile matšeeted ja teatati pidulikult, et teekonna jätkamiseks ei ole meil muud võimalust, kui end võsast läbi raiuda. Et varasemad katsumused olid mind selleks hetkeks juba üksjagu kangeks muutnud, siis haarasin härjal sarvist ja tegin algust. Mul ei tulnud tol momendil pähegi, et oleks piisanud ühest valest liigutusest, et endal käsi või jalg maha raiuda - veel hullem kedagi vigastada. Hoopis vastupidi - tundsin end nagu Kalevipoeg kunagi! Enesekindlus tegi oma töö ja pääsesin vigastusteta ning mind tegutsemas nähes said teisedki innustust hulljulge tööga algust teha. Olen siin oldud aja jooksul järeldusele jõudnud, et Draperi Ülikool rikastab õpilasi enneolematu enesekindlusega, mis aitab edaspidi edukalt liidri rollis toime tulla.

Alan-George Pavlov

Olime nelja päevasel ellujäämisnädalal, linnast väljas kus pidime läbi elama ja hakkama saama metsikutes tingimustes, sellega mis parasjagu käe pärast on. Ülimalt huvitav ja äge elamus. Pidime aluse ehitama olemasolevast prahist, et saaks oma viie liikmelise meeskonnaga ühele poole järve ja tagasi. Hakkasime ehitama suurt paati et siis korraga üle saada ja see võttis aega - kuni nägime et vastas meeskond on juba ühe üle saanud. Meie paat vee peal hästi ei püsinud, aga otsustasime et lähme ja proovime ikkagi. Võtsime ette, tegime ära ja saime terve tiimiga ühele poole ja tagasi. Võitsime võistluse. Just do it! Ei ole mõttet üle mõelda ja plaanida. Küll tegemise käigus kõik sujub ja korda läheb!

MIS ON MIS - akrediteerimata ülikool, mille asutaja Tim Draperi sõnul ei ole seda ka plaanis akrediteerida.  Kool korraldab kaheksa nädalasi kevadsemestreid ning kuue nädalasi suvesemestreid. Igas klassis on ligi 40 õpilast vanuses 18 -28. Semestri hind on 9500 USD, mis hõlmab kulutusi eluasemele, õppe tegevusi ning hommikusööki.

Draper University

TASUB TEADA: Mida superkangelased praegu teevad

Maili Põrh valmistab ette kahe mobiilirakenduse käiku laskmist. Üks neist on instaflora.co.uk, mis on on-demand flower delivery (lillede tellimine -toim.) ja teine instaspa.co.uk - massage therapists on demand ( massööri tellimine -toim.). Põrh tegutseb enamuse ajas Rumeenias tegutseva partneriga, kellega sai tuttavaks Silicon Valley's, kui pitchisid sama ideed ühele inimesele viie tunnise vahega. Idee, mida toona tutvustati jõuab kasutajateni jaanuaris või veebruaris.

Põrh tegutseb interneti- ja mobiilivaldkonnas ning lubab võib-olla proovida kätt ingelinvestorina. Õnnestunud mobiilirakenduste puhul on plaanis viia need ka Aasiasse ja Venemaale.

Kerstin Karu tegi suveprogrammiga oma äriga algust, mis tänaseks on tublisti kasvanud ja investorite huvi äratanud. Draper University asutaja Tim Draper oli esimene, kes õla alla pani. Karu tegeleb mobiilimaksete süsteemi arendamisega, mis on pikemas perspektiivis mõeldud rahakotti asendama. Meeskonnas on neli liiget. Karu ja kolm programmeerijat, kes on varem töötanud Ciscole ja Adobe'le. Lisaks on neli nõustajat, kellest üks arendas Microsoft Xboxi punktisüsteemi ja teine töötab hetkeseisuga Apple'is vanemprogrammeerijana. Oma firma kallal nokitsemise kõrvalt aitab Karu Draperi Ülikooli sügisprogrammmi läbi viia. "Oleks hirmus tore, kui teised naised saaksid minu seiklustest piisavalt innustust, et oma äriideedega lagedale tulla ja need teoks teha," ütles Karu.

Alan-Georg Pavlov tegeleb samuti koostöös ülikooli asutaja Tim Draperiga aksessuaaride brändi, nimega Y.O.D.A. loomisega. Idee sai Pavlovi sõnul alguse ennem suveülikooli minekut, ent tänu seal veedetud ajale ja positiivsele tagasisidele sai Pavlov julgust edasi minna. Järgmisel nädalal tutvustatakse brändi Kickstarteris.

Autor: Rivo Sarapik, Marta Jaakson

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755