Autor: Alyona Stadnik • 21. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nortal: IT-sektor on kasvanud kahe aastaga kolm korda

Nortal AS juhatuse liige ja äriarendusdirektor Oleg Švaikovski sõnul nii kaua, kui Eestisse ei tule IT-spetsiliste juurde, see turg ei kasva.

"IT-sektoriga seotud teemad on olulised, sest see sektor on oluline Eesti majanduse jaoks," märkis ta Delovõje Vedomosti konverentsil Äriplaan 2014.

2012. aastal oli 12,5% Eesti ekspordist IT-sektoris, kus töötab 4% tööjõust. Aastatel 2010-2012 kasvas sektori eksport 3 korda.

Järgmisel aastal mõjutavad IT-sektorit Skandinaavia turud ja globaalsed keskused mõjutavad ka meie IT-sektori arengut. Švaikovski sõnul on samuti küsimus selles, kas valitsus otsib võimalusi kuidas muuta IT-sektorit efektiivsemaks ja seda arendada.

"Arusaamatu, mis toimub IT-sektori palkadega. Selge on see, et IT-sektoris on tööjõupuudus," märkis ta. "Umbes 1000 spetsialisti on puudu. 2015. aastaks kogu Euroopas jääb puudu umbes 900 000 IT-spetsialisti."

Töötasud selles sektoris jätkavad tema sõnul kasvamist."Seda kasvu toetavad täna rahvusvahelised arengukeskused. Samas nii kaua, kui Eestisse ei tule IT-spetsialiste juurde, see turg ei kasva," märkis Švaikovski.

Eesti on IT-valdkonnaga ka maailmas silma paistnud. Švaikovski nimetas, mille poolest on Eesti number 1 maailmas: Ettevõtte registreerimine, mida tõesti on võimalik teha 18 minuti jooksul.  ID-kaart ja mobiili-ID – kuskil maailmas ei ole sellist näitajat, et suurel osal inimestel on ID-kaart olemas. E-valimised ja m-valimised, e-maksud, e-retseptid – kuskil ei ole sellist asja, et 80% aasta retseptidest kirjutatakse välja e-retseptina, pangainternet, x-Road, m-parkimine, e-kool.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052