24. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvutiteadust ja riigikaitset õppinuil põhjust eluga rahul olla

Haridus tasub end Eestis ära, kirjutab ajakirjas Raamatupidamise Praktik erinevate haridusega spetsialistide palkadest statistikaameti analüütik Kaia Kabanen.

Näiteks kui kutsekeskhariduse tasemele arvutiteaduse suuna lõpetanute kuu keskmine brutosissetulek on ligikaudu 750 eurot, siis bakalaureuse ja magistritaseme lõpetanutel juba kaks ja enam korda kõrgem -  vastavalt 1570 ja 1909 eurot.

Kabanen märgib, et kutse- ja kõrghariduse lõpetanute omavaheline võrdlus on selge ja üheselt mõistetav – kõrgharidusega isikud teenivad suuremat sissetulekut kui kutsehariduse lõpetanud. Lisaks on oluline märkida, et arvutiteaduste, õiguse ja tehnikaalade õppesuundade lõpetajad on väga edukad ka võrreldes teiste erialade lõpetajatega, näiteks Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooli lõpetajate võrdluses ongi just neil kõrgeimad sissetulekud.

Edukust võib hinnata mitme näitaja põhjal – nimetatud juhul olid nendeks töine brutosissetulek, töötamine (töötus) ja edasiõppimine. Mõned õppesuunad paistsid enamiku nimetatud edukuse näitajate poolest positiivselt silma. Kõikidest õppetasemetest olid 2012. aastal edukaimad arvutiteaduste ja turvamise õppesuunad. Nende suundade lõpetajatel olid kõrged sissetulekud, nende seas oli kõige rohkem töötavaid inimesi ja kõige vähem registreeritud töötuid. Lisaks tuli nende õppesuundade puhul tuli selgelt esile tendents – mida kõrgem haridustase, seda suurem sissetulek. Siit võiks järeldada, et Eesti on infotehnoloogia ning riigi- ja isikukaitse seisukohalt edukas riik.

Loe ülevaadet erinevate erialade lõpetajate palkade ja tööturul läbilöömise võimaluste kohta ajakirja Raamatupidamise Praktik novembrikuu numbrist. Tellijad saavad artiklit lugeda ka veebist: http://rp.aripaev.ee.

 

Autor: Ave Lepik, Kaire Uusen

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052