Autor: Piret Reiljan • 20. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

"Nad on ära klanitud nagu poistebänd"

Pankur Rain Lõhmuse sõnul on praegused idufirmade eestvedajad vahel nagu klanitud poistebänd.

Küsisime LHV grupi suuromanikult ka seda, mida ta arvab täna avalikustatud Äripäeva aasta ärimeestest - idufirma TransferWise asutajaist. Lõhmuse valis toimetus aasta ärimeheks 2011. aastal.

Järgneb väljavõte intervjuust Rain Lõhmusega:

Kuidas suhtute Eesti idufirmadesse?Suhtun iseenesest väga hästi, ma arvan, et see on edasiviiv jõud majanduses, et tulevad uued inimesed uute ideede ja tegemistega. Mis mulle natuke muret teeb, on see, et see teema on liiga üles haibitud. Liiga palju on šõud ümberringi ja vähem sisu.

Mida Te mõtlete selle all, et on üles haibitud?Meie vaatasime LHVga umbes 13 aastat tagasi esimese internetibuumi ajal hästi aktiivselt tolle aja idufirmasid. Nüüd me nii aktiivselt ei ole vaadanud, aga mis mulle silma torkab, on see, et noored inimesed on nüüd palju rohkem treenitud. Igaüks teab, kuidas 60 sekundi jooksul peab endast mulje jätma.

Nad on ära klanitud nagu poistebänd, ühtemoodi riides, tõsiste ilmetega ja räägivad väga tõsiselt. Aga sisuliselt ei ole midagi väga muutunud, inimesed on ikka samasugused ja tegelikkuses nad ei tea reeglina, mis neist saab ja mis tuleb. Ahjaa, palju ahnemaks on ka mindud. Rahalises väljenduses on tohutu inflatsioon toimunud, et mis nende firma väärt on, kes veel midagi loonud ei ole.

Eks need asjad loksuvad paika, ma väga ei muretse. Mulle tundub ka, et väga tahetakse meil Silicon Valley't kopeerida, aga vabandust väga, me pole kliima, kultuuri ega muude asjade poolest kuidagi Silicon Valley. See on sulaselge rumalus.

Äripäev valis tänavusteks aasta ärimeesteks idufirma TransferWise (soodsate rahaülekannete pakkuja) loojad Taavet Hinrikuse ja Kristo Käärmanni. Kas see ettevõte on Teile tuttav?Kristoga olen kohtunud ja rääkinud. Ma arvan, et nad koos Taavetiga on väga tublid noorema põlvkonna esindajad. Meeldib, et nad on pragmaatilised. Mulle tundub näiteks, et nad on oluliselt oma esialgset ideed muutnud. Kui ma esimestel kordadel nende äriideed kuulasin, siis nad rääkisid oma ideest umbes nii, et kui ühel on naelad ja ta tahab eurosid ning teisel on eurod ja ta tahab naelasid, siis viime need inimesed omavahel kokku.

Kuulasin seda ja mõtlesin, et no see on ju täielik jama, sest kõrge bid/ask marginaal (ostu- ja müügihinna vahe – toim) kohe kindlasti ei ole probleem valuutaturul. Probleem on lihtsalt selles, et pangad ei taha väikekliendile valuutaülekanneteks piisavalt häid tingimusi pakkuda.

Nüüd näen, et nad on enda tegevuse ümber sõnastanud ja trummeldavad just seda rahaülekande kuluvõitu, mis on tegelikult oluline. LHV poolt teeme nendega maksete vahendamisel koostööd ja pangana oleme nende uuenduslikke ideid toetanud.

Kas Teid kutsuti investoriks TransferWise'i?Mul oleks olnud võimalus investeerida, ma korra vaatasin sellesse, aga paljude asjadega on nii, et kuigi need on toredad ja vajalikud asjad, siis investorina on mul oma riski-tulu profiil ja TransferWise'i poolt pakutud diil sinna hästi ei sobinud.

Lõhmuse mõtteid väljarändest, maksudest, LHV tulevikust, kinnisvaraturust ja muust loe intervjuust reedeses Äripäevas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052