Autor: Romet Kreek • 10. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa andis SEPA-le üleminekuks lisaaega

Euroopa keskpank ja Euroopa Komisjon teatasid, et euroala (SEPA) maksete osas pikendatakse veebruaris jõustuvat tähtaega poole aasta võrra, et minimaalselt häirida tarbijaid ja ärisid. Komisjoni ettepanek ei muuda Eesti otsust minna SEPA-le üle 1. veebuarist.

Euroopa Komisjon nõustus ettepanekuga anda kuuekuuline täiendav üleminekuperiood, mis võimaldab kasutada SEPA-formaadist erinevaid makseid, et vältida maksete katkemise riski tarbijatele ja äridele.

„Efektiivne ühisturg vajab efektiivset SEPA-t,“ vahendab 4-traders Euroopa ühisturu volinik Michel Barnier. „Kogu maksete ahel – kliendid, pangad ja ärid – saavad kasu SEPAst ja selle odavamatest ja kiirematest maksetest. Piiriülesed maksed ei ole enam midagi erilist ja seetõttu vajame piiriülest rakendust.“

Eesti Pank teatas täna pärast Euroopa Komisjoni otsust, et Eestis rakenduvad SEPA maksetingimused siiski 1. veebruaril, nagu varem öeldud ning et komisjoni ettepanek meie keskpanga senises tegevusplaanis muudatusi kaasa ei too.

„Eestis on pangad ja ettevõtted ettevalmistustega graafikus. Eesti Pangale teadaolevalt oleme valmis Eestis SEPA tingimustel arveldustega alustama 1. veebruaril. Näiteks kasutavad juba pooled pangad praegu omavahelistes arveldustes rahvusvahelist ehk IBAN kontonumbrit ja pooled otsekorraldused on üle viidud e-arveteks, mis annab kindlust, et peame esialgsetest plaanidest kinni,“ ütles Eesti Panga asepresident Madis Müller.

Juhul kui Euroopa Komisjoni ettepanek kinnitatakse, siis võimaldatakse pooleaastast üleminekuperioodi neile pangaklientidele, kes ei suuda 1. veebruariks SEPA-formaadis makseid tegema hakata. See tähendab, et poole aasta jooksul kuni 1. augustini võib pangaga kokkuleppel teha makseid veel ka vanas formaadis, teatas Eesti Pank.

Samas kehtib juba Eestis aastane üleminekuperiood eraisikutele, kes saavad makseid sisestades kasutada vajadusel veel vana kontonumbrit, ja ettevõtetele, kes saavad pangaga kokku leppides kasutada ISO sõnumistandardi teisendusi. Alates 1. veebruarist 2015 kehtivad ainult SEPA tingimused.  

Eesti Pank märkis, et kui ettevõte ei jõua uut ISO sõnumistandardit nn massmaksete jaoks veebruariks kasutusele võtta, võivad pangad pakkuda kuni 1. veebruarini 2015 sõnumistandardi teisendust. Teisendusteenust ei osutata siiski automaatselt, vaid ettevõte peab pangaga vastava kokkuleppe sõlmima. Lisaks peab raamatupidaja siiski mõningaid muudatusi tegema. Alternatiivina saab internetipangas kõik maksed sisestada ükshaaval.

Silmas tuleb pidada, SEPAga muutuvad pankadevahelised maksed mõnevõrra aeglasemaks: raha liikumine ühest pangast teise võtab aega 3–5 tundi ning kui makse peab kohale jõudma samal päeval, on vaja see sõltuvalt pangast sisestada hiljemalt kella 15 ja 16.30 vahel. Pangasisesed maksed toimivad ikka endiselt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755