10. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võlgade nõudmine 1990ndate stiilis

Võlausaldaja ja endine äripartner süüdistavad kiirlaenufirma SMS Laen kunagist asutajat ja endist omanikku ähvardamises.

Reklaamlause "Piiks, piiks ja raha tuleb" tuntuks teinud endine kiirlaenuärimees Toomas Allikas otsustas 2008. aastal osta Viimsisse maja. Ta lööb käed Tarvo Õngega. Müüjale halva üllatusena jääb aga Allikas ostusumma tasumisega jänni.

Kui võlg on intresside kaasabil kerkinud juba 180 000 euroni, katkeb Õnge kannatus ja ta algatab 2011. aasta veebruari lõpus Allikase suhtes pankrotimenetluse. Õng meenutab, et Allikas üritas vahendajate abiga enda vastu olevat võlanõuet 2000 euroga ära osta. Näiteks teatas Allikase jurist Õngele, et kui ta pole nõus võlanõuet müüma, siis järgnevad teod. Anti mõista, et võlgnik palkab noomijad. "Õnneks nad hoiatasid ette ja ma hankisin endale kaitse," lausub Õng.

Kaitse hankimine tähendas muu hulgas seda, et Õnge saatis Allikaga kohtumisel turvaärimees Valeri Konovalov. Tegemist on nõukogude ajal KGBs töötanud turvaspetsiga, kellele kuulub turvafirma Feba. See kakskümmend aastat Eesti turvaturul tegutsenud ettevõte pakub ka ihukaitseteenust. Õnge sõnul palkas ta Konovalovi just Allikase ähvarduste tõttu. "Mäletan jah, et oli Toomas, kellega olid läbirääkimised, et ta Tarvole võla tagasi maksaks. Ma ei tea, kuidas see lõppes, kas maksis või ei," meenutab Konovalov.

Võlga Õng tagasi ei saanud ja otsustas möödunud aasta juunis müüa võlanõude Soome päritolu ärimehele Heikki Karttilale, kes neli aastat tagasi koos Allikasega Eestis uut kiirlaenufirmat rajama asus, kuid siis temaga tülli pööras.

See otsus oli Allikase jaoks kui tärpentiin kassi saba alla. "Toomas Allikas aktiveerus ja omal banaanivabariiklikul moel proovib minu jalgealust õõnestada ja ähvardab mind mingisuguste asjadega," räägib Õng.

Toomas Allikas kostab Õnge jutu peale, et ta ei ole palganud mitte kedagi Õnge ähvardama või hirmutama ja lugu on hoopis vastupidine.

Loe edasi tänase Äripäeva paberlehest.

Autor: Ave Lepik, Marta Jaakson

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052