Autor: Romet Kreek • 24. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsofti on vara maha kanda

Microsoft tõestas eile USA aktsiaturu sulgemise järel avaldatud tulemustega, et ettevõtet on veel vara maha kanda.

Ajal, kui vaadatakse langevat arvutimüüki ja Microsofti suhteliselt õnnetut mobiiltelefonide turule tungimist, suutis ettevõte saavutada rekordilise kvartalikäibe, mis ületas analüütikute ootuseid, tänu mängukonsoolide ja pilvetarkvara müügile.

Majandusaasta, mis ei lange kokku kalendriaastaga, teise kvartali käive kasvas aastaga 14%, 24,5 miljardile dollarile, vahendas Bloomberg. Analüütikud prognoosisid käibeks 23,7 miljardit dollarit.

Ettevõtte juhatuse esimees Steve Ballmer, kes plaanib ettevõtte juhi kohalt lahkuda augustiks, on käivitanud Microsofti enam kui aastakümne suurima muutumise. Meedias ja ka ettevõtte enda poolt on spekuleeritud kõikvõimalike nimedega juhi kohale. Seekord valitses ettevõtte kommunikatsioonis täielik vaikus uue juhi teemal.

Maailma suurim tarkvaratootja on keset suuri ümberkorraldusi ja töötab Nokia mobiiltelefonide üksuse ülevõtmise kallal. Ettevõte on muutumas vaikselt ka tarbeelektroonika tootjaks. Pühade hooajaga kvartalis tõi Microsoft turule mängumasina Xbox One ning kasvas veebipõhise tarkavara nagu Azure ja Office 365 müük. Samas traditsiooniliste programmide osas müük närbub, kuna arvutite müük tegi 2013. aastal rekordilise kukkumise.

„Nad jätkavad skeptikute trotsimist,“ ütles UBSi analüütik Brent Thill, kes on aktsiale andnud ostusoovituse. „See ettevõte ületab miilidega igat teist suure turuväärtusega ettevõtet. Nad teevad asju õigesti. Viimane osa selles on, et leida õige juht.“

Järelkauplemisel pärast börsi tavapäeva lõppu tõusis aktsia hind 5,5%. Mullu tõusis aktsia hind 40%, millega edestati USA aktsiaturu laia indeksi S&P 500 30 protsendist tõusu.

Puhaskasum kasvas aastaga 2,8%, 6,56 miljardile dollarile ehk 76 sendilt aktsia kohta 78 sendile. Ka selles osas tuli tulemus analüütikute progonoositust parem. Analüütikud ootasid 69 senti kasumit aktsia kohta.

Nn. teenimata käive, mis tuleb mitmeaastastest lepingutest ja muutub käibeks tulevikus, oli kvartalis 19,5 miljardit dollarit. Selle poolest jäi ettevõte analüütikute ootustega jänni, kes ootasid miljardi võrra kopsakamat numbrit.

Kvartalis enam kui kahekordistus aastaga Azure ja Office 365 müük.  Võrreldes I kvartaliga kahekordistus Surface tahvelarvutite müük, rääkis ettevõtte finantsdirektor Amy Hood.

Tema sõnul on arvutiturg stabiliseerumas. Ettevõtete arvutiostud on juba kolmandat kvartalit kasvamas ja ka eraisikute arvutiostud on paremad Microsofti oodatust, kuid ikka nõrgad, kuna tarbijad eelistavad teisi seameid.

Analüütikud on keskendunud sellele, kes saab Ballmeri mantlipärijaks. Hood keeldus analüütikutele tehtud konverentskõnel juhatuse kooseisu muutuste teema kommenteerimisest. Mullu augustis ütles Ballmer, et ta lahkub ettevõttest aasta jooksul. Sellest ajast on nüüd merre voolanud viis kuud. Uus juhatuse esimees on ettevõttele kriitilise tähtsusega.

Riistvara müük kasvas 68%, 4,73 miljardile dollarile. Analüütikud ootasid 4,05 miljardilist käivet. See üksus toodab näiteks Xboxe ja Surface tahvelarvuteid. Kolmanda kvartali käibeks prognoosis ettevõte 1,9-2 miljardit dollarit. Microsoft müüs jaekaupmeestele 7,4 miljonit Xboxi, sealhulgas 3,9 mln Xbox one’i. NPD Groupi andmetel oli see detsembris konsoolide seas USAs enimmüüdud toode, võttes Sony PlayStation 4 käest veel novembrikuul hoitud liidripositsiooni.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052