28. jaanuar 2014
Jaga lugu:

Aeg nõuab IT kasutuse laiendamist

Kõrgetasemelistest IKT-oskustest tuntakse enim puudust tööstuses, transpordis ja tervishoius. Samas on neis majandusharudes teistest suurem valmisolek tehnoloogiauuendusi kasutusele võtta, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli IKT õppevaldkonna arendusnõunik Kristjan Rebane.

Eesti on saavutanud kadestamisväärse rahvusvahelise kasutustaseme riigi e-teenustega. IKT-haru on ettevõtlussektorina võimekas, idufirmasid vaadates ideedepuuduse üle digi­lahenduste väljamõtlemisel kurta ei saa. Ent miskipärast piirduvad need edulood üksikute näidetega ega peegeldu laiemas IKT kasutamises.

Tööstuses ja kaubanduses oleme IT kasutamises teistest riikidest maha jäänud, nt e-kaubanduse kasutamise määr (21%) jääb meil ­Euroopa Liidu keskmisest üle kahe korra maha ja enamiku lääneriikide omadega võrreldes on lausa üle kolme korra väiksem. Eesti positsiooni Maailma Majandusfoorumi globaalses IT-pingereas on tagasi tõmmanud IKT vähesem kasutamine erasektoris.

Järgmisele tasemele hüppeks on vaja riigil, ettevõtlusel ja koolidel seljad kokku panna, nagu kunagi tehti IT-haridusega. Viimane vajab endiselt nii Tiigrihüppe, Tiigriülikooli kui ka IT-Akadeemia toetust, sest see kindlustab tugevad IKT-alusteadmised ning -oskused, ent aeg on küps IT-kasutusalade avardamiseks. Siin on vaja jõulist tuge riigilt õppekavade arendamisel, firmadelt ootuste täpsustamisel ja haridusandmisel kaasalöömisel ning ülikoolilt pingutust kaasajastada oma hariduspakkumine.

Autor: Peep Talimaa, Kristjan Rebane

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt