Autor: Mari Mets • 28. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alustava idufirma rahastamise trend on mikroannetused

Lisaks äriinglitele ja riskikapitalistidele kogutakse üha enam idufirma käima tõmbamiseks vajalikku raha mikroannetustega ehk crowdfundingu kaudu.

"USAs kehtisid seni ettevõttetesse investeerimisel piirangud, investeeringute tegemiseks oli vaja investori litsentsi, kuid nüüd on sellele moodne alternatiiv crowdfunding ehk ühisrahastus," rääkis investor ning mitmete ärikiirendite asutaja Sven Illing seminaril "Raha kaasamine investoritelt".

"Sisuliselt on need annetused, sest tuhanded inimesed saavad panustada start-upidesse väikeste summade kaupa, kas või paarikümne dollari haaval, kuid alustava ettevõtja jaoks tuleb sellest kokku ikkagi suur summa. Sellised ühisrahastamise platvormid on näiteks Kickstarter ja Indiegogo," selgitas ta.

"USAs rahastatakse start-upe ka pankade ja krediitkaartide abil, kuid Eestis on see üsna ebareaalne. Pigem tasub taotleda erinevatest fondidest grante ehk toetusi," lisas Illing.

"Start-upide suurimad sõbrad on äriinglid, kes investeerivad ühte ettevõttesse kokkuleppeliselt kuni 250 000 dollarit. USAs on hinnanguliselt 300 000 äriinglit ning ligi 300 äriinglite klubi. Sageli investeerivad äriinglid koos. Ida-Euroopas oli varem sageli probleemiks, et nad tahavad üksi investeerida, kuid USAs on tüüpiline inglite tiim viis kuni seitse äriinglit, kellest igaüks panustab umbes 35 000 dollarit. Samas on tekkinud ka n-ö superinglid, kelle puhul võib arvestada ligi miljoni dollari panustamisest alustavasse ettevõttesse," rääkis Illing.

"Riskikapitalistide puhul on hea teada, mis on ühe riskikapitalifondi n-ö sweet spot. Nendega kohtuma minnes on oluline teha ära eeltöö. Kui nad investeerivad näiteks arvutimängudesse, pole mõtet neile minna esitlema oma vales tegevusvaldkonnas firmat, näiteks riistvara-start-upi. Tuleb uurida, millses investeerimisfaasis riskifond on ning kuhu ta sealt üldiselt raha investeerib," jagas Illing õpetussõnu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755