31. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telegrupp parandas turvaturul positsiooni

Jaanuaris ostis Telegrupp AS varasema koostööpartneri Eltron ASi, lootes suurendada tehinguga turvatehnika paigalduse valdkonnas turuosa, mis turvaettevõtete liidu andmetel võib küündida 11%ni.

Aastatel 2011–2012 käivet 40% kasvatanud Telegrupp ostis tänavu 7. jaanuaril Eltroni aktsiad, et suurendada turvatehnika paigaldajate valdkonnas turuosa. Telegrupi juhatuse esimehe Ivo Remmelga sõnul sai ettevõte endale ostuga juurde vajalikku oskusteavet, et parandada pakutava teenuse kvaliteeti. Osapoolte kokkuleppel ei kuulu tehingu hind avalikustamisele.

Remmelga sõnul kasvatas Telegrupp mullu 12,9 miljoni ­eurose käibe juures kasumi ligi miljoni euroni, mis võib veel enne auditeerimist muutuda. Tänavu üritab firma nii käibe kui ka kasumi suurusjärgu samal tasemel hoida.

“Kui projekti maksumus on 3–4 miljonit eurot ja me teeme teistega sarnaselt pakkumise, siis objekti saamine mõjutab oluliselt käivet,” ütles Remmelg. Selleks aastaks ei oota Telegrupp suuri muutusi, panustades jätkuvalt turvalahenduste ja IT-infrastruktuuri lahenduste müügile.

Remmelga teatel tegi Telegrupp paigaldustöödega seotud Eltroni töötajatele ette­paneku, et nad saavad samadel tingimustel tulla üle emaettevõttesse. Telegrupp jätkab paigaldustöödega ja Eltronist saab konsultatsioonide ja tootearendusega tegelev firma.

Samas ei juhtu Telegrupi esindaja sõnul midagi päevapealt ja kõik muutused võtavad aega. "Klientidel, tarnijatel ega töötajatel pole paanikaks põhjust, sest lepingud jäävad kehtima ja kliente teenindavad edasi samad inimesed," lisas Remmelgas.

Remmelga sõnul pole kindlat palgatõusu töötajatele määratud, sest töötasu sõltub projektidest ja ületundidest. “Iga töötajaga on palga muutmise kohta personaalsed kokkulepped. Mõnel, kel pole töötasu pikka aega suurenenud, tõuseb palk kindlasti. Kui tööd on palju, siis töö hulga kasvu kaudu suurendame ka väljamakstavat tasu,” lisas Telegrupi juht.

Eltroni juhatuse liige Ülo Kala allkirjastas müügilepingu seepärast, et tahtis spetsialiseeruda rohkem inseneribüroo väljakujundamisele. Kala sõnul aitas müügile kaasa ettevõtete aastatepikkune koostöö ja pikaajalised lepingud tehnika maaletoomiseks. Varem 83% aktsiatest omanud Eltroni juht müüs kõik oma aktsiad. Kala sõnul jätkab ta ettevõttes töötamist, kuid väiksema koormusega. “Olen 64 ja arvestasin, et ei jaksa enam kaua noorte meestega võidu joosta,” ütles ta. “Olen eelkõige insener ja siis alles keskpärane ärimees.”

Kala teatel on Eltron alustanud muutumist inseneri­bürooks, sest ligi 30 töötajaga kollektiivist on mõni juba läinud Telegruppi. Suveks peaks jääma tööle 4–5 inimest, kes hakkavad tegelema tootearendusega. Kala sõnul kavatseb Eltron jätkata Telegrupi töötajate koolitamist, mis on vajalik turvasüsteemide paigaldamiseks. Samuti jätkab Kala juhatuse liikmena ASis Walde, mis keskendub valve-, video- ja tuletõrjesignalisatsiooniseadmete hulgi- ja jaemüügile.

Autor: Ave Lepik, Ken Rohelaan

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052