20. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facebook ostab WhatsAppi ulmelise hinna eest

Maailma suurim sotsiaalvõrgustik Facebook teatas, et ostab mobiilis sõnumite saatmiseks mõeldud idufirma WhatsApp 19 miljardi dollari eest. Tehing ilmestab taaskord Facebooki püüdlusi jõuda kasutajateni läbi nende mobiilide.

Tegu on suurima internetifirma tehinguga pärast 2001. aastat, kui Time Warner liitus 124 miljardi dollarilises tehingus AOLiga, vahendab Bloomberg. Tehingut rahastatakse 12 miljardi dollari väärtuses aktsiatega, 4 miljardi eest rahas ning veel täiendavalt 3 miljardi dollari väärtuses piiratud aktsiatega.

Facebooki viimane ülevõtmine pärineb aastast 2012, kui sotsiaalvõrgustik võttis oma hõlma alla fotode jagamise teenusepakkuja Instagram. Facebooki eesmärk on ülevõtmistega jõuda enamate inimesteni mobiiltelefonides.

WhatsAppil on 450 miljonit kasutajat ning päevas lisandub keskmiselt 1 miljonit uut kasutajat. Firma konkurendiks on Snapchat, kes läinud aastal lükkas tagasi Facebooki 3 miljardi dollarilise pakkumise, kui ka Twitter ja Kik Interactive.

"Facebook on selgelt kõrvaldamas enda ühe peamise konkurendi," kommenteeris Bloomberg Industries analüütik Paul Sweeney. "Nad ostavad endale 450 lojaalset kasutajat ning väga erilise kasvuloo, kuid täiesti meeletu hinna eest."

Euroopas suurt populaarsust nautiv Ränioru linna Mountain View firma lubab rakendust kasutavatel inimestel saata ja vastu võtta sõnumeid oma mobiiltelefonidel. Kui tavapäraste tekstisõnumite hinna määrab inimese kõnepakett, siis WhatsApp on esimesel aastal tasuta ning pärast seda maksab 99 senti aastas.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755