20. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilves Poolas: oleme Euroopas ikka "uued"

Kuigi mais tähistab Eesti kümne aasta möödumist Euroopa Liiduga liitumisest, käsitletakse meid ikka veel uute liikmetena ning peaksime võtma seda positiivselt, sest lähme innovatsiooniga vana Euroopa eest ära, ütles president Toomas Hendrik Ilves Varssavis Poola-Eesti äriseminaril.

"Jooned Euroopas ei kehti enam ida ja lääne teljel, on uus ja vana ning meid käsitletakse ikka veel uue Euroopana, kuigi kuulume Euroopa Liitu juba kümme aastat. Uus olla on hea, sest me teeme just uusi asju paremini kui "vanad" riigid. Me suudame hoida oma eelarved tasakaalus, ei kuluta ülemäära palju ning võtame omaks elu edasi viivad moodsad tehnoloogilised lahendused. Me peaksime olema selle üle uhkemad, kui me praegu oleme," sõnas Ilves ärifoorumi avamisel.

Ta kutsus Varssavis üles Eesti- ja Poola-suguseid "pooluusi" riike innovatsiooni ja tehnoloogiasse panustama, sest kui me seda ei tee, on meie mahajäämus üha suurem, nagu juhtub praegu vana Euroopa riikidega, kes ei võta omaks kaasaegseid tehnoloogilisi lahendusi.

"Näiteks Itaalias võtab ettevõtte asutamine 18 kuud, dokumendid liiguvad ühest ministeeriumist teise, Eestis tuleb loodava ettevõtte juhatuse liikmete ID-kaardi numbrid süsteemi sisestada ja ettevõte sünnib 18 minutiga, kodust lahkumata," näitlikustas ta.

Presidendi Poola riigivisiidi raames peetud kõnes meenutas Ilves hiljuti loetud artiklit, mis ennustas, et sakslaste jaoks saab Poolast peagi uus Prantsusmaa, just innovatsiooni- ja majandusvedurina.

Presidendi sõnul on Eesti ja Poola saranased oma suutlikkuses ohjata eelarvepoliitikat ning võtta omaks innovatsiooni, kuid lisaks sellele on Poola tema sõnul ainus riik maailmas, kes mõistab sõna "massiküüditamine" tõelist tähendust ning tänu sellele on kahel riigil ka tugev pinnas koostööks erinevatel elualadel.

Autor: Kristi Malmberg, Mari Mets

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755