Autor: Ken Rohelaan • 4. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Europarlament toetas rändlustasude keelustamist

Eile, 3. aprillil toetas Euroopa Parlament ettepanekut kaotada rändlustasud mobiiltelefoni kasutamise eest teistes ELi riikides alates 2015. aasta 15. detsembrist.

Eelnõu kohaselt keelustataks ELis jaemüügitasandi rändlustasud (telefonikõnede, SMSide ja mobiilinterneti eest) 2015. aasta 15. detsembrist. Samas, kui esineb rändlusteenuste kuritarvitamist, võib erandkorras kehtestada piirmääraga rändlustasud.

Parlamendi koosseis hääletas ka selle poolt, et internetiühenduse teenust pakkuvad ettevõtted ei tohiks enam valikuliselt blokeerida internetiteenuste kiirust.

Saadikud soovivad, et internetiühenduse teenuse pakkujatel ei oleks võimalik toetada teatud teenuseid ja pärssida teisi teenuseid. Näiteks on Euroopa elektroonilise side reguleerivate asutuste ameti (BEREC) andmetel mitmed internetiühenduse teenuse ettevõtted blokeerinud või piiranud internetipõhiseid teenuseid nagu näiteks Skype.

Internetiühenduse teenuste pakkujatel oleks siiski võimalik pakkuda kõrgema kvaliteediga eriteenuseid nagu näiteks videoteenuseid ja pilvrakendusi aga ainult juhul, kui eriteenused ei kahjusta internetiühenduse teenuste kättesaadavust või kvaliteeti.

Saadikud lühendasid ka Euroopa Komisjoni pakutud nimekirja erijuhtudest, mida teenusepakkujatel oleks võimalik kasutada, ja andmeedastuse haldamise meetmeid, et piirata või blokeerida internetiühendust. Andmeedastuse haldamise meetmete rakendamisel tuleb käsitleda ühtmoodi samaväärset liiki andmeedastust ja “meetmeid ei kohaldata kauem, kui on vajalik.”

Saadikud rõhutasid, et internetiühenduse teenust tuleb pakkuda kooskõlas võrgu neutraalsuse põhimõttega, mille alusel kogu interneti andmeliiklust koheldakse võrdselt ilma diskrimineerimata, piiramata või segamata.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052