Ken Rohelaan • 4 aprill 2014
Jaga lugu:

Europarlament toetas rändlustasude keelustamist

Eile, 3. aprillil toetas Euroopa Parlament ettepanekut kaotada rändlustasud mobiiltelefoni kasutamise eest teistes ELi riikides alates 2015. aasta 15. detsembrist.

Eelnõu kohaselt keelustataks ELis jaemüügitasandi rändlustasud (telefonikõnede, SMSide ja mobiilinterneti eest) 2015. aasta 15. detsembrist. Samas, kui esineb rändlusteenuste kuritarvitamist, võib erandkorras kehtestada piirmääraga rändlustasud.

Parlamendi koosseis hääletas ka selle poolt, et internetiühenduse teenust pakkuvad ettevõtted ei tohiks enam valikuliselt blokeerida internetiteenuste kiirust.

Saadikud soovivad, et internetiühenduse teenuse pakkujatel ei oleks võimalik toetada teatud teenuseid ja pärssida teisi teenuseid. Näiteks on Euroopa elektroonilise side reguleerivate asutuste ameti (BEREC) andmetel mitmed internetiühenduse teenuse ettevõtted blokeerinud või piiranud internetipõhiseid teenuseid nagu näiteks Skype.

Internetiühenduse teenuste pakkujatel oleks siiski võimalik pakkuda kõrgema kvaliteediga eriteenuseid nagu näiteks videoteenuseid ja pilvrakendusi aga ainult juhul, kui eriteenused ei kahjusta internetiühenduse teenuste kättesaadavust või kvaliteeti.

Saadikud lühendasid ka Euroopa Komisjoni pakutud nimekirja erijuhtudest, mida teenusepakkujatel oleks võimalik kasutada, ja andmeedastuse haldamise meetmeid, et piirata või blokeerida internetiühendust. Andmeedastuse haldamise meetmete rakendamisel tuleb käsitleda ühtmoodi samaväärset liiki andmeedastust ja “meetmeid ei kohaldata kauem, kui on vajalik.”

Saadikud rõhutasid, et internetiühenduse teenust tuleb pakkuda kooskõlas võrgu neutraalsuse põhimõttega, mille alusel kogu interneti andmeliiklust koheldakse võrdselt ilma diskrimineerimata, piiramata või segamata.

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Indrek Kald
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112indrek.kald@gmail.com
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150ana.madismae@aripaev.ee