Autor: Kadrin Karner • 2. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raime: mobiil pole enam lisakanal, sealt saab uus ka alguse

Mobi Labi tegevjuhi Veiko Raime sõnul on huvi mobiilsete arenduste vastu nii kodu- kui välisturgudel kasvav ja seega pole mobiil enam vaid lisakanal teiste kõrval, vaid koht, kust mõnel juhul hoopis alustatakse.

„Trend on see, et kui varem olid e-teenused esimesena arvutites ja mobiili võeti kui täiendavat lisakanalit, siis nüüd on tekkinud hulk uusi põnevaid teenused, mis on saanud alguse mobiilist ja liiguvad sealt edasi teistesse kanalitesse,“ ütles Raime.

Järgneb lühiintervjuu Mobi Labi tegevjuhi Veiko Raimega

Möödunud aastal kirjutati aripaev.ee-s Mobi Labi plaanist kasvada igal aastal 30%. Kuidas on lood planeeritud 30%-se kasvuga aastas? Kas püsite graafikus?

Mobi Labil on plaan aasta lõpus olla kindlasti suurem, kuid käibe kasvatamine pole meie selle aasta strateegias kindlasti ainus eesmärk. Oleme olulisel määral investeerinud tootearendusse ja toonud poole aastaga turule kolm uut toodet. Nende mõju käibele on pikemaajaline.

Oma arendusteenuse klientide jaoks oleme aga pigem liikumas programmeerimisteenust pakkuvast tehnoloogiaettevõttest mobiiliteenuste äripartneriks - me disainime koos mobiilset kasutuskogemuse ja analüüsime selle mõju kliendi ärimudelile. See tähendab, et meil töötab pigem vähem inimesi, aga kõik on ala tippspetsialistid.

Teie ettekande fookus on mobiilsete lahenduste üheaegne arendamine mitmele platvormile. Kui problemaatiline see on ja miks?

Mobiilsete platvormide hulk on suur, nende kasutuskogemus väga erinev. Kui me arvutis oleme harjunud, et veebiteenused töötavad samamoodi nii Maci, kui Windowsi kasutajale, siis telefonis rakendusi kasutades soovime me rohkem mugavust. iPhone-i kasutajatele ei ole enam Windows telefoni kasutamine intuitiivne ja vastupidi.

Milliseid väljakutseid pakub mitmele platvormile samaaegne arendamine arendajale ja milliseid väljakutseid tellijale?

Arendajatena vaatame me peamiselt lõppkasutaja väärtustele - millist maksimaalset kasutuskogemust saame pakkuda. Me soovime, et rakendus oleks kiire, intuitiivselt mõistetav. Tellijana peab vaatama ka seda, kas minu ärile annab piisavalt lisaväärtust mobiiliteenusesse tehtud investeering.

Olete 10 aastat ettevõtlusega tegelenud. Milliseid suuremaid erinevusi tooksite välja mobiilse äri arendamises täna võrrelduna kümne aasta taguse ajaga?

Loomulikult ei teadnud me ette, milline mobiiliteenuste turg 10 aasta pärast olema saab. Selge oli see, et see on arenev valdkond. Mobiilsusest saadavat lisaväärtust on raske üle hinnata ja ma arvan, et selles vallas on veel palju minna. Minu meelest ei ole tegelikult vaja leida uusi innovaatilisi ideid täiesti uute teenuste näol ja tekitada uut vajadust. Kasutamata on potentsiaal traditsioonilistes sektorites nagu põllumajandus, tootmine, metsandus jne.

Tule kuula Veiko Raime ettekannet mitmele platvormile üheaegsest arendamisesest 22.mail toimuval APP-konverentsil: mobiilse äri parimad praktikad.  

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755