Autor: Kadrin Karner • 21. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loodusliku joonega põrandate tootmine vajas IT abi

Paldiskis asuv puidutööstus Bole OÜ võttis appi nii IT tehnoloogiad kui ka TTÜ Küberneetika Instituudi, et hakata tootma puidu looduslikku joont järgivaid põrandaid.

Bole OÜ asutaja ja arendusjuht Hannes Tarn ütles, et tema kogemus IT tehnoloogiate väljatöötamisest on pigem kasutajapoolne nägemus. „Ehk kuidas on võimalik juhtida IT projekti, kui sa kliendina IT-st midagi ei tea. Millised on selle situatsiooniga kaasnevad ohud ja võimalused,“ rääkis ta.

Suurim võimalus on tema sõnul see, et arendajale oma nägemust mitte peale surudes, saad sa parima võimaliku lahenduse. „Arendaja on motiveeritud ja innustatud tegema sulle nende poolt parimana tunnetatud lahendus,“ lisas ta. Samas on olemas ka ohud. „On arendajaid, kes tahavad kõike väga täpselt ja punkt punkti haaval kirja panna aga nii ei oleks Bolefloor käima saanudki. Me ei oleks seal, kus me täna oleme,“ ütles arendusjuht.

Tarni sõnul on areneva tehnoloogia ja ettevõttega see häda, et kui lähteülesanne on lõpuks kirja pandud, on ta tegelikult juba natuke muutnud. Samuti ei karda arendusjuht eksisamme teha, sest need on vajalikud edasi liikumiseks. „Usaldus arendaja vastu peab olema suur ja oht, et midagi valesti tehakse, on samuti suurem.“ Samas on Tarn täiesti veendunud, et nemad vajasid ja ka said arendaja, kes oli kaasamõtlev ning tuimalt ette antud ülesannete tegijal ei oleks Bolefloori jaoks piisavalt agiilsust olnud.

Lühidalt rääkides seisneb Bolefloori loomuliku joonega põrandate tehnoloogia selles, et iga plank skaneeritakse sisse 3D-na. Plankudele antakse unikaalsed QR-koodid ning plangu parameetrid fikseeritakse arvutisse. Kogutud info järgi sobitavad disainerid plangud hiljem nö puslesse. Bolefloori eesmärk on puitu võimalikult vähe saagida ja tooret seeläbi maksimaalselt ära kasutada.

Kuidas jõudis Bole OÜ oma tehnoloogiavajadusega TTÜ Küberneetika instituuti? „Tegelikult selle projektiga alustades arvasime, et ostame optimeerimistarkvara ja rakendame seda oma vajadustest ja spetsiifikast lähtuvalt, selgus aga, et selliseid asju ei müüdagi poes,“ rääkis Tarn ning lisas, et seejärel jäi neile lootus, et ehk mõtlevad küberneetikud välja, kuidas seda teha.

Bole arendusjuhi sõnul selgus Küberneetikainstituudiga suhtlemise järel, et maailmas on sellealast teadust tehtud väga vähe ning kõik, mis uuritud, jääb juba mitmekümne aasta tagusesse aega. "Kommertseesmärkidel nad seda ette võtnud ei oleks, aga kuna neil oli ka endal huvi, hakati asja teaduslikult uurima.“

Möödunud aastal rääkis Bole arendusjuht ajakirjanduses, et 2014. aasta lõpuks on ettevõttel plaan kasumis olla. Kuidas selle plaaniga on, kas Bole on graafikus? „Võib öelda, et oleme olnud viimased kuus kuud positiivses EBITDAs ja usume, et ka edasi läheb tõusvas joones. 2013. aastal oli Bole OÜ käive kaks miljonit eurot." 

Tulevikku vaadates märkis Tarn, et plaan on toodet ja tootmist kogu aeg paremaks teha. „Tahame efektiivsemalt ja kiiremini ja odavamalt toota. Teisalt on ka klientidel omad nõudmised, erinevad turuspetsiifikad ja tootearenduslik külg.“ Uutele turgudele liikumise nimel tehakse pidevat tööd. Näiteks Korea ja Malaisia turule on välja töötatud täiesti eraldi tooted.

Bole OÜ kuulub 100% Eesti kapitalile ja annab tööd 41 inimesele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755