Autor: Romet Kreek • 5. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ericsson katsub kolmandat korda õnne mobiiltelefonidega

Ericsson panustab kolmandat korda mobiiltelefonidele, vahendab Bloomberg.

Seekord on Rootsi mobiilsidevarustust tootev ettevõte tulnud välja strateegiaga jagada Apple’i ja Samsung Electronicsi edu, pakkudes telefonitootjatele uut 17dollarilist postmargisuurust modemikiipi telefonide andmeside tarvis, mis peaks juba lähiajal hakkama Ericssonile käivet tooma. Tootes telefonide koostisosasid telefonide asemel, saab Ericsson vältida võitlust gigantidega, kes domineerivad nutitelefonide turul.

See aga eeldab, et võitlusesse tuleb minna mobiiltelefonide äris veelgi tugevamal positsioonil oleva Qualcommiga. Mullu oli 4,1 miljardi dollarilisel kiibiturul, kus Ericsson tahab konkureerida, Qualcommi turuosa 92%.

„See on suur turg - enam kui miljardi aastas müüdava nutitelefoniga -, mis peaks pakkuma ruumi mitmele tootjale,“ ütles Ericssoni strateegiajuht Björn Ekelund.

Kuigi Ericsson aitas muuta mobiiltelefonide turgu 1980ndatel ja 1990ndatel, pani kasvav konkurents 2000ndatel ettevõtte keskenduma võrguseadmete tootmisele. Selles ajast on Ericsson kahel korral proovinud end siduda mobiiltelefonidega, luues mobiiltelefonide tootmise ühisettevõtte Sonyga ja mobiiltelefonide kiipide tootmise ühisettevõtte STMicroelectronicsiga. Mõlemad ebaõnnestusid.

Praegu on Ekelundi juhitav modemiüksus jätkuvalt kahjumlik. Ericsson prognoosib, et juba teisel poolaastal tulevad üksuses kulude kõrvale ka tulud.

Ericssonil on keeruline veenda nutitelefonide tootmise liidreid kasutama Qualcommi asemel Ericssoni komponente.

Qualcommi staatust on püüdnud kõigutada ka teised tootjad. Broadcom teatas, et nad loobuvad modemipüüdlustest, müües või sulgedes üksuse. Intel teatas aprillis mobiilikiibiäri kahjumist, mis ületas üksuse käivet.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052