Autor: Indrek Kald • 12. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pooled juhtidest ei pea küberkuritegevust oluliseks riskiks

Hoolimata küberkuritegevuse kasvust ei pea pooled maailma firmajuhid seda oluliseks riskiks – 48% on veendunud, et küberkuritegevus on nende ettevõtte jaoks madal risk.

Ernst & Youngi korruptsiooni- ja pettuseriski uuringu kohaselt leiab 40% maailma ettevõtete juhtidest, et pettused ja korruptsioon on nende riigis laialt levinud.

"Küberründe risk on tõusnud igapäevase riskijuhtimise osaks ettevõtte elus ja viitab pidevale dünaamilisele ohule juhtivates ettevõtetes," sõnas Ernst & Young Balticu ärikonsultatsioonide vanem juhtivkonsultant Siim Aben. "Samas ligi 50% peab küberkuritegevust madalaks riskiks, sealhulgas 17% arvab, et tegu on isegi väga madala riskiga ning kõigest 19% hindavad riski kõrgeks."

Uuring toob välja, et avalik sektor on küberkuritegevuse riskide tajumise mõttes finants- ja tehnoloogiasektori (66%) järel tööstusharudest kolmandal kohal. Nimelt hindasid 57% avaliku sektori vastajatest seda riski kas väga kõrgeks või pigem kõrgeks.

"Selles kontekstis on rahustav mõelda, et Eestis tegeletakse avaliku sektori küberturbega väga professionaalsel tasemel ning sellest annab tunnistust Riigi Infosüsteemi Ameti aktiivne tegevus infoturbe tagamisel ja propageerimisel, aga ka sagedased küberõppused," lisas Aben.

Ettevõtted peavad peamisteks ohtudeks nii häkkereid kui ka organiseeritud kuritegevust. "Ettevõtete jaoks on oluline teada, et teatud turgudel nähakse küberkuritegevuse ohtu suuremana. Seda eriti USAs - 70% ja Jaapanis - 72%. Suurt ohumärki näitab see, et 74% vastanutest, kelle ettevõtted olid sattunud küberkuritegevuse ohvriks ning hoolimata järelevalve organite nõudest sellelaadse teabe avalikustamise kohta, jätsid rikkumistest teatamata," rääkis Aben.

Iga kümnes vastanu väitis, et on kokku puutunud tõsiste pettustega viimase kahe aasta jooksul. Uuringus osalenud riikide põhiselt tõsteti esile kümme maad, kus pettused ja korruptsioon on teinud aastail 2008–14 olulise kasvu. Sealhulgas USAs, tõustes 8%-lt 16%ni, Hiinas 4%-lt 8%ni, Jaapanis 6%-lt 10%ni ja Venemaal 10%-lt 16%ni.

Ernst & Young Baltic ASi finantspettuste atesteeritud uurija Marilin Pikaro kinnitusel toob uuring samas välja, et pettuste ja korruptsiooni vastased meetmed on enamike valitsuste agendades üle kogu maailma. Viimase kahe aasta jooksul on uusi pettuse ja korruptsioonivastaseid seadusi hakatud rakendama mitmel suurel turul, sealhulgas Indias, Brasiilias, aga ka väiksematel turgudel nagu Araabia Ühendemiraadid.

Ernst & Youngi uuringus küsitleti 2700 ettevõtte juhti 59 riigist üle maailma.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755