Autor: Kadrin Karner • 16. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haridus-, teadus- ja kultuuriasutuste serverid kolivad akadeemilisse pilve

Alates selle aasta juunist, saavad kõik haridus-, teadus- ja kultuuriasutused hoida oma servereid virtuaalselt ja turvaliselt akadeemilise andmesidevõrgu serverikeskuses.

"Virtuaalsel privaatserveril on kõik samad omadused nagu füüsilisel serveril, kuid see asub "pilves"," selgitas EENeti teenusteosakonna juhataja Tarmo Ainsaar. Virtuaalprivaatserveri teenus VIPS on asutusele eelkõige lihtne, töökindel ja turvaline lahendus, võimaldades paigaldada tarkvara ka täisautomaatselt. Asutus ei pea enam tegelema riistvara uuendamise ja tõrgetega ega lahendama katkematu toite, jahutuse ja serveri võrguühenduskiiruse küsimusi, sest selle korraldab EENet. Andmekao vältimiseks tehakse serverist igal öösel kettatõmmis, samuti on kõikidest serveris hoitud andmetest olemas vähemalt ühe päeva vanune varukoopia. "See annab äärmiselt turvalise, kiiresti uuendatava ja paindlikult häälestatava serveri," lisab Ainsaar.

Teenus sobib eeskätt neile asutustele, mis vajavad säästlikku, töökindlat ja toimivat lahendust ning ei soovi võtta endale keerukate valikutega kaasnevat vastutust. Virtuaalserveri paigutamine akadeemilisse pilve võib olla lahendus serverimuredele ka asutuste jaoks, kus IT-spetsialist kohapeal puudub.

Kui tasuta hariduse virtuaalkeskkonnas HAVIKE saab paigaldada ja kasutada erinevaid veebirakendusi (koduleht, blogi, küsitlusleht jm), mis on piiratud ja kindla eesmärgiga, siis VIPS võimaldab paigaldada terve virtuaalse operatsioonisüsteemi, milles on nii faili- ja autentimis- kui postiserverid. Insener Joel Jans kinnitab, et uue teenuse kasutamist piirab vaid fantaasia ja tarkvara valik. Samas on vaja siiski ka eelteadmisi serverite haldamisest ja kasutamisest.

Eesti Hariduse ja Teaduse Andmesidevõrk EENet on Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse (HITSA) struktuuriüksus. EENeti eesmärk on tagada teaduse, hariduse ja kultuuri jaoks vajalik infotehnoloogilise taristu areng ja stabiilne toimimine.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755